Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O iskazima iz 1999.

München: Na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočio sudac Kos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima zbog ubojstva Stjepana Đurekovića nastavljeno je u četvrtak poslijepodne u Muenchenu iskazom suca Vrhovnog suda RH Damira Kosa koji je svjedočio o svojim spoznajama o životu i radu optuženih.

Damir Kos je predsjedao sudskim vijećem u procesu koji se 1999. vodio protiv bivšeg djelatnika Službe državne sigurnosti (SDS) Vinka Sindičića zbog sumnje u ubojstvo Brune Bušića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Nitko ne izvršava nalog" Perković i Mustač tužili Njemačku, čeka se njihovo prebacivanje u Hrvatsku Slika nije dostupna Ključni iskaz Raspisana međunarodna tjeralica za Vinkom Sindičićem

Kos je pozvan kako bi svjedočio o iskazima koje su u tom procesu dali Josip Perković i Zdravko Mustač a predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je to, kao i u slučaju sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Renate Miličević koja je svjedočila prije Kosa, obrazložio činjenicom da su optuženi Perković i Mustač u ovom procesu odlučili braniti se šutnjom pa se na ovaj način moraju utvrditi relevantni podaci vezeni uz život i rad optuženih.

Kos je svjedočio kako je Mustač tijekom iskaza govorio o tijeku svoje profesinalne karijere ali i o odnosu s Josipom Perkovićem.

Sutkinja Miličević svjedočila o Mustačevu iskazu na suđenju Pratesu

"Cijenio sam ga kao dobrog radnika i cijenim ga i danas", citirao je Kos tadašnji iskaz Mustača u svezi s Perkovićem.

Kos je nakon toga svjedočio o iskazu Josipa Perkovića danom tijekom istog procesa Bruni Bušiću. Perković je tada svjedočio o svom radu između ostalog i o svojim aktivnostima u odjelu SDS-a koji je bio zadužen za djelovanje protiv neprijateljske emigracije ali i nakon prijelaza u rad hrvatskih sigurnosnih službi nakon proglašenja neovisnosti Hrvatske.

Na kraju svog svjedočenja Kos je ustvrdio kako su mu tijekom rada u procesu protiv Vinka Sindičića i posebice prilikom pribavljanja dokumenata iz arhiva organizacija koje su se bavile tajnim službama upao u oči nedostatak mnogih spisa koji su, kako je rekao, uklonjeni prije ili poslije osamostaljenja Hrvatske.

"S istim fenomenom se suočavamo i mi cijenjeni kolega", rekao je Dauster.

Nakon današnjeg ročišta predstavnici optužbe i obrane ocijenili su da dosadašnji tijek procesa nije odveo daleko u rješavanju osnovnih pitanja oko ubojstva Stjepana Đurekovića.

"Ovo sve što se dosada događalo je, više manje, ponavljanje Pratesovog postupka. Međutim postoji hrpa novih saznanja, nove dokumentacije koja nažalost još nije uvedena u proces jer se čeka prijevod pa je možda i s te strane bolje što se Vanja Špiljak danas još nije pojavio kao svjedok jer se dokumentacija koja još nije prevedena i bavi tim dijelom, naime malverzacijama u Ini", rekao je Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice u procesu i udovice Stjepana Đurekovića Gizele.

Odvjetnik optuženog Josipa Perkovića Anto Nobilo smatra da se proces nalazi na mrtvoj točki jer se, kako je rekao, dosad nije dogodilo ništa što bi doprinjelo rasvjetljavanju slučaja

"Vidi se da je postupak došao u poteškoće. Mi imamo dosta nerelevantnih svjedoka koji ne znaju ništa. Dakle to je ono što ja u ovom trenutku smatram da je karakteristično: prošlo je šest mjeseci, mi nismo dobili odgovor niti na jedno ključno pitanje", rekao je Nobilo.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 20.4. svjedočenjem višeg kriminalističkog inspektora Rudolfa Kreilingera, sutkinje na Visokom njemačkom sudu Yvonne Ott te bivšeg šefa slovenskog ogranka SDS-a Silvestra Gorenca i hrvatskog istražitelja Ante Glavana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene