Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muka umjesto uživanja

Koliko ćemo poreza plaćati za vikendice i stanove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo tko nije uzeo olovku i papir ili kalkulator nakon vijesti da bi porez na nekretnine, koji kreće u travnju dogodine, mogao iznositi dva posto njezine vrijednosti.

Iako se radi o još uvijek neslužbenoj informaciji, koju nitko iz Vlade nije potvrdio, građani su uznemireni. Pogotovo vlasnici vikendica čiji bi odmor od sljedeće godine mogao znatno poskupjeti.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret?

U Čiovu kod Trogira kuća koja bi trebala biti odmor od briga blizu mora, ovih danima je mnogima živa muka. 'Mogu mi uzeti stvari ili me strpati u zatvor', to su prve reakcije na navodni godišnji porez na vikendice od čitavih dva posto od njezine vrijednosti.

Već se vrte razni scenariji: prepisati vikendicu na člana obitelji, iznajmiti je ili prodati? 'Gradili smo od 1967. godine, malo po malo, temelje pa izvana, pa unutra. Ja imam penziju 1.200 kuna', rekao je jedan građanin. Kuću od 100 metara četvornih na moru, lako se može procijeniti na 200 tisuća eura. Platiti od toga dva posto poreza godišnje značilo bi to četiri tisuće eura na godinu ili oko 30 tisuća kuna.

>> Plaćat ćemo porez na kuće, stanove, vikendice, poslovne prostore...

Velike apartmanske zgrade su jedno, manja vikendica posve drugo. Mnogi su gradili kuće kraj mora na obiteljskoj zemlji. Odricali su se često svega drugoga, kupovali od plaće beton i grede. Da iza njih nešto ostane, da imaju gdje pobjeći iz grada. Gradili su vikendima i preko godišnjeg odmora. 'Tko se na brzinu obogatio treba ga kazniti, a tko je cijeli život gladovao da nešto stekne pa zašto ga kazniti', kažu na Čiovu.

'Vrijednost nekretnina je već niža od kredita i kamata koje građani vraćaju, a na ovaj način će vrijednost biti još niža', rekla je Marijana Ivanov sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

'Sad u godinama recesije, krize, to je itekako nepravedno jer će ljude prisiliti da prodaju nešto u što su i oni i njihovi preci ulagali', kaže Ivanov. Sve će to ubrzati prodaju. Pritisnuti porezom, oni koji novca nemaju bit će prisiljeni prodati onima koji novca imaju. I to jeftino, jer će se na tržištu naći puno nekretnina. 'Svakako će doći do pada cijena nekretnina', rekla je Ivanov. Bude li ovakvog poreza, netko sa puno novca opet će profitirati na račun siromašnijih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene