Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan svjesnosti

I mucanje se može pobijediti, evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako mnoge nije spriječilo da postanu vrhunski umjetnici, sportaši, političari ili pak bankari, mucanje za neke može biti velik problem u životu.

Danas je Svjetski dan svjesnosti o mucanju, a stručnjaci upozoravaju da je potrebno što prije, u ranom djetinjstvu prepoznati taj poremećaj. Govorna terapija za mucanje uvijek je idividualna.

Pročitajte i ovo Vojne vježbe, NATO "Postojano podne" Oružane snage nad europskim nebom: NATO započeo vježbu obrane teritorija nuklearnim oružjem Slika nije dostupna objavljen i raspored Srbija poziva rezerviste na vojne vježbe: "Kako bi se pravovremeno pripremili za provođenje mjera u miru, vanrednom i ratnom stanju"

'Radi se preko tehnika govora, preko opuštanja, preko određene relaksacije, ali sve opet primjereno jednoj dobi', rekla je logopetkinja Manuela Vuković.

Iako ima i odraslih, na terapije najčešće dolaze djeca u predškolskoj dobi. Vuković ističe kako je razlog stresno školovanje. Život s mucanjem nije lagan, kaže 35-godišnji Marko, pogotovo u djetinjstvu.

'Malo su mi se rugali, a ja sam bio tada jako osjetljiv na to moje mucanje', rekao je Marko Perdić.

Jedan od vodećih svjetskih znanstvenika za mucanje napominje da je terapija učinkovitija ako se krene od ranije dobi.

>>Popis zanimanja koja će biti najtraženija do 2020.!

'Posljednja istraživanja pokazuju da jedno od devetero djece mlađe od pet godina, muca, i to je veliki problem. Na sreću postoje odlični tretmani, ako se djecu uključi u terapiju do pete godine života, rezultat je odličan', rekao je prof. dr.sc. Mark Onslow iz Australskog centra za istraživanje mucanja.

Uzrok mucanja je još uvijek nepoznat, ali istraživanja upućuju da je nasljedno.

'Ukoliko postoji možda genetska predispozicija, a vanjski okolinski faktori dovedu da se to ispolji znači onda će se ispoljiti mucanje',  rekla je sr. sc. Maja Rogić s Medicinskog fakulteta u Splitu.

Mucanje može utjecati na emocionalno zdravlje, obrazovna i ostala postignuća zato je važno u bitku s tim poremećejem krenuti što prije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene