Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru o zaštiti na radu

Mrsić: Želimo smanjiti broj smrtnih slučajeva na radnom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar tvrdi da je Zakon o zaštiti na radu najvažniji u paketu zakona za regulaciju tržišta rada. Šuker mu je odgovorio da zakon nudi joj jednog ravnatelja i poslovni auto koji proračun ne može platiti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas kako se novim Zakonom o zaštiti na radu želi smanjiti broj profesionalnih bolesti i smrtnih slučajeva.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

"Na žalost, to se ne može u potpunosti spriječiti jer postoje grane gdje se unatoč svim mjerama takvi slučajevi mogu dogoditi", kazao je Mrsić predstavljajući zakon u Hrvatskom saboru.

Riječ je o, po njegovoj ocjeni, najvažnijem zakonu iz paketa zakona za regulaciju tržišta rada, među kojima su još i Zakon o radu i Zakon o reprezentativnosti.

"Posebna pozornost usmjerena je na osiguranje maksimalne zaštite na radnim mjestima gdje je ugroza zdravlja visoka i tu ne smije biti popuštanja", poručio je Mrsić.

Podaci o broju dosadašnjih ozljeda na radu i profesionalnim bolestima te broju poginulih na radu pokazuju da treba ulagati dodatne napore u poboljšanje sustava zaštite, kazao je Mrsić.

Inspektori 2013. obavili više od 9.300 nadzora

Od 1997. do 2012. evidnetirano je 333.492 ozljede na radu, od 1997. do 2013. dijagnosticirano je preko dvije tisuće profesionalnih oboljenja, a poginulo je 767 ljudi.

Također je zabilježeno 13.138.908 izgubljenih radnih dana zbog bolovanja uzrokovanih ozljedama na radu i profesionalnih bolesti.

Novim zakonom uvode se sankcije i to, kako je rekao Mrsić, crveni, žuti i zeleni kartoni, a inspektori će, uz dio vezan uz represiju, imati važnu ulogu i u prevenciji. Inspektorat zaštite na radu ustrojava se na teritorijalnom principu.

"Tijekom 2013. inspektori zaštite na radu obavili su više od 9.300 nadzora kod poslodavaca", rekao je Mrsić dodavši kako se želi unaprijediti taj sustav.

Najavio je i uspostavu baze podataka koji će objedinjavati podatke sa područja zaštite na radu, a cilj je da se elektronskim putem prepoznaju radna mjesta i poslodavci gdje se često javljaju ozljede na radu kako bi se djelovalo preventivno.

"Obveza poslodavca je provoditi prevenciju stresa na radu", rekao je Mrsić dodavši kako mu je želja da svaki poslodavac ima svoje mjere prevencije stresa na radnom mjestu, što će biti propisano posebnim pravilnikom.

'Ovaj Zakon nudi još jedan auto koji proračun ne može platiti'

Osniva se i Zavod za zaštitu na radu koji bi se trebao baviti provođenjem tehničkih i tehnoloških mjera, a jedna od mjera je i licenciranje sručnjaka zaštite na radu.

Medicina rada se, najavio je Mrsić, vraća tamo gdje je radni proces, umjesto da bude u ambulanti.

"Ovaj zakon nudi još jednog ravnatelja, poslovni auto, mobitel i još jedan poslovni prostor koji državni proračun ne može platiti", replicirao mu je HDZ-ov Ivan Šuker.

"Najbolja zaštita na radu je dobar sveopći odnos prema radnicima", poručio je Laburist Branko Vukšić.

Zaštita na radu tiče se, upozorio je Vukšić, i posljedica nerada pa ćemo tako imati PTSP izazvan neradom, nezivjesnošću posla i neimaštinom. "O tome zakon ne govori, ali bi i o tome trebalo danas progovoriti", poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene