Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno u Dnevniku Nove TV

Mrsić nije siguran: Vjerujem da idući korak nije otpuštanje radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada Mirando Mrsić kaže da je proračun nakon reza plaće od 3 posto postao održiv.

Nakon najave rezova plaća u javnom sektoru za 3 posto, čini se kako je probijena i posljednja linija obrane. Ako i nije, ona koja je definitivno posljednja, bit će radna mjesta u tom sektoru - dakle optuštanja radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Svima manje Mrsić o jesenskom rebalansu: 'Rezat ćemo sve plaće u državnom sektoru'

>> 'Sindikati se nisu htjeli odreći dodataka pa smo odlučili smanjiti plaće'

Ministar Mrsić je odgovarao na pitanje Mislava Bage ekskluzivno u Dnevniku Nove TV, rekao je da ne vjeruje kako će Vlada morati posegnuti i za otpuštanjima radnika u javnom sektoru.

Ministre, još do prije mjesec dana ministar Linić je tvrdio kako su plaće zadnja linija obrane. Sad se i plaće režu. Zar je stanje toliko dramatično u blagajni da se moralo odlučiti na taj 3-postotni rez?

Pa ne, dakle to je posljedica onog što smo već najavljivali, dakle na proračunu za 2013. je predviđena ušteda od 1,761 milijardi kuna. S izmjenama temeljnih kolektivnih ugovora uštedjeli smo negdje oko 800 milijuna kuna i sjeli smo sa socijalnim partnerima za stol i razgovarali o tome da neke dodatke na plaću ukinemo.

Hoćete reći da je ovo bilo manje bolno rješenje?

Dakle nismo uspjeli s partnerima naći zajednički jezik da ukinemo dio dodataka na plaću. Dakle ovo je odluka Vlade, Vlada ima među mogućnostima da reducira koeficijente za 3 posto, za sve one koji su na državnom proračunu.

Jeste li Vi te ljude lagali i prevarili kad ste prošle godine potpisivali izmjene kolektivnog ugovora?

Ne, pa i tada smo rekli da nam predstoje još pregovori o dodacima na plaću i da ćemo dodatne uštede koje trebamo napraviti u 2013. probati provesti u razgovorima sa socijalnim partnerima, temeljem ukidanja pojedinih dodataka na plaću. To nismo uspjeli, morali smo birati - ili otkazi za 10.000 ljudi, ili redukcija 3 posto plaće svima koji su na državnom proračunu.

To je manje zlo?

Pa naravno da je to manje (zlo). To je ono što smo i rekli, da želimo očuvati radna mjesta i da želimo da radna mjesta budu i da plaće dolaze na vrijeme i mislimo da je ovo način kako možemo osigurati opstojnost proračuna, isplatu plaća i da proračun bude održiv.

Hoće li vas ti ljudi uopće razumjeti?

Pa gledajte, plaća na državnom proračunu je određena sigurnost, plaća dolazi na vrijeme, ali opet, sjetimo se s druge strane svih onih u realnom sektoru, koji u ovom trenutku i ne dobivaju plaću, ili dobivaju pola plaće pa pola u neko drugo vrijeme. Sve su to stvari koje državni sektor, odnosno sektor u javnim plaćama nije osjetio.

Sindikalisti upozoravaju na masovne prosvjede i traženje Vaše ostavke.

To je legitimno pravo sindikata, ali rekli smo da nećemo kupovati socijalni mir daljnjim zaduživanjem države. Mi smo duboko zadužena država i moramo se pokriti s onim koliko imamo. Dakle mase plaća imamo koliko imamo i s ovim što smo sada predložili ćemo održati proračun. Dakle masa plaća će biti ista i nema veze s rebalansom i rejting agencijama, dakle to je ono što smo najavili kod proračuna za 2013.. Moramo napraviti uštedu.

Ministre, svi smo znali to i prošle godine pa i za mandata Jadranke Kosor, da ovakav aparat ne možemo financirati. Da ste bili hrabri, mogli ste to napraviti prošle godine.

Pa mi smo pokrenuli pregovore sa socijalnim partnerima, sjećate se koliko su trajali pregovori o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora. Treba najprije postići sporazum sa socijalnim partnerima, a ako to ne može, onda imate samo dvije mogućnosti - otkazi ili smanjenje plaća.

Jamčite li ljudima da je ovo zadnji rez ove godine?

Bez obzira hoće li biti rebalans ili ne, ako ga i bude, neće se dalje smanjivati mase plaća, dakle rebalans će biti na nekim drugim stavkama.

Jesu li sad zadnja linija obrane otpuštanja?

Kad govorimo o otpuštanjima, mislimo kako neće biti potrebe za otpuštanjima, da ovaj rez koji smo sada, dakle 3 posto smanjenje koeficijenata za sve one koji su na državnom proračunu će biti dovoljno da održimo masu plaća.

Jeste li sigurni da neće biti otpuštanja ili se nadate da neće biti otpuštanja?

Ja se nadam da neće biti otpuštanja, ali možemo reći da s ovim sada napravili, što se tiče mase plaća biti dovoljno da možemo održati proračun.

Držat ćemo Vas za riječ, ali nisam siguran da će nas sve to spasiti.

Vlada radi poteze koje treba da uravnoteži proračun, da se ne možemo više zaduživati. Imamo toliko koliko imamo i to moraju svi shvatiti u ovoj zemlji, da možemo dijeliti ono što imamo i da ne možemo dijeliti ono što nemamo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene