Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će se mijenjati reformom?

Mrsić razmišlja o mijenjanju formule za izračun mirovina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovina Mirando Mrsić rekao je da reforma mirovinskog sustava ne treba ići nauštrb plaće.

Ministar Mrsić rekao je to na konferencija pod nazivom 'Smjernice za razvoj mirovinskoga sustava u RH' - Kako do pravednog i održivog mirovinskoga sustava u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Ilustracija Glas građana Jesu li zahtjevi sudaca u skladu s kvalitetom njihovog rada? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

 Mirando Mrsić je kazao kako najavljena reforma mirovinskog sustava neće zadirati u prvi stup, što znači da zbog nje neće doći do smanjivanja neto plaće.

Komentirao je i izjave o podizanju godina starosti za odlazak u mirovinu. Kaže da bi razgovor o tome trebao biti rezerviran za vrijeme kada počne padati broj nezaposlenih u državi. Prvo, kaže ministar, treba povećati broj zaposlenih da bi se razgovaralo o produžetku radnog vijeka.

>> Mrsić: Idući tjedan razgovaramo o problemu mirovina!

Također je napomenuo kako se razmišlja o mijenjanju formule za izračun mirovina. Na jednog umirovljenika, naime, dolazi 1,19 zaposleni i ovaj omjer nikada nije bio manji.

Cilj konferencije je okupiti zainteresirane strane i potaknuti raspravu o važnim smjernicama razvoja mirovinskoga sustava. Nakon analize sadašnjeg stanja, rasprava na konferenciji usmjerene je na tri teme: stvaranje održivog sustava generacijske solidarnosti, razvoj kapitaliziranog mirovinskoga sustava i pravedniji sustav mirovinskoga prava za nove mirovine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene