Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uplaćuju, ali ne znaju kome!

'Ne znamo isplaćujemo li 10 milijuna kuna živima ili mrtvima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijska istraga oko isplata lažnih mirovina ide dalje. Provjeravaju se i zaposleni u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Do sada je podneseno pet kaznenih prijava. Otkrivena šteta iznosi milijun i 300 tisuća kuna, no ona bi krajem istrage u lipnju mogla biti i puno veća.

Uplaćuju mirovine, ali ne znaju kome. 'Na godišnjoj razini je otprilike desetak milijuna kuna u ovom trenutku su to sredstva za koja ne znamo da li isplaćujemo živima ili mrtvima', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Upravo zbog toga, policija u zavodu za mirovinsko osiguranje provjerava isplate tisuća lažnih mirovina. Najveći problem su oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali nisu hrvatski državljani. 'Oni nisu trebali biti u toj bazi nego u bazi stranih državljana koji primaju našu mirovinu, a to znači da su svake godine trebali dostaviti potvrdu o životu da bi im se nastavila isplata mirovina', dodaje Mrsić.

'Netko je usred Zagreba 20 godina primao mirovinu umrlog čovjeka'

Češljanje policije, dovelo je do šokantnih podataka. U 26 slučajeva je utvrđeno da je osiguranik preminuo i da je mirovina primana nezasluženo jer se u trenutku smrti obustavlja isplata mirovina.

Kako podaci nisu bili usklađeni stvorila se siva zona, koju su neki itekako dobro iskoristili. Neki su mirovinu primali i 20 godina nakon smrti osiguranika.

Koliko je onih koji su lovili u mutnom, utvrdit će istraga koja će trajati do lipnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene