Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani 33 smrtno stradalih

Mrsić najavio novi Zakon o zaštiti na radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je kako će početkom 2014. Hrvatska imati novi Zakon o zaštiti na radu, koji bi trebao poboljšati efikasnost sustava i smanjiti broj ozljeda i smrtnih slučajeva na radu.

Cilj novog zakona je pojačati suradnju medicine rada, stručnjaka zaštite na radu, poslodavaca, radnika i sindikata kako bi se broj ozljeda na radu do kraja 2016. smanjio za pet posto godišnje.U istom roku želi se smanjiti broj profesionalnih bolesti za 10 posto godišnje, te također za 10 posto broj radnika koji zbog bolesti odlaze u invalidsku mirovinu. Mrsić je najavio i da će ubrzo biti donesen Zakon o mobingu.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija" Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane

>>VIDEO Majka nezaposlenog mladića zaskočila Mrsića!

Novi zakon predviđa jači nadzor nad stručnošću i zakonitošću rada osoba ovlaštenih za zaštitu na radu, one će morati imati licencu koja će se obnavljati svakih nekoliko godina, kao i korištenje sustava Data Collector koji će prikupljati, obrađivati i interpretirati sve podatke vezane uz ozljede na radu. Po neslužbenim podacima Državnog inspektorata, lani je evidentirano ukupno 1096 teško ozlijeđenih radnika i 33 smrtno stradalih na radu. Državni inspektorat lani je zabilježio ukupno 4148 prekršaja iz područja zaštite na radu, te je kazneno prijavio 63 prekršitelja.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene