Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak do dogovora

Mrsić: Nadam se da će sindikati prihvatiti nagodbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako je sindikatima upućen prijedlog temeljnog kolektivnog ugovora u koji je uvršteno sve ono što je dogovoreno tijekom pregovora, izrazivši nadu da će sindikati u srijedu podržati taj dogovor s Vladom.

U tom je prijedlogu, izjavio je Mrsić novinarima nakon sjednice SDP-ova Kluba u Hrvatskom saboru, i onaj dio oko nove regulacije troškova prijevoza, te povlačenje zakonskog rješenja o smanjenju dodatka na staž s 0,5 na 0,3 posto koji je bio u saborskoj proceduri.

Dodao je da je sa sindikatima dogovoreno da se potpiše dodatak temeljnom kolektivnog ugovoru kojim će se Vlada obvezati da će na drugačiji način regulirati uredbu koja u obrazovanju daje povećani iznos plaće za radni staž, a koju je Mrsić nazvao protuzakonitom.

Izrazio je nadu da će u srijedu sindikati pozitivno odgovoriti na dogovor s Vladom oko izmjene temeljnog kolektivnog ugovora.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?"

>> Mrsić: S ovom vladom nema ucjena

Mrsić je rekao da su od tri sindikata iz zdravstva njih dva suglasna s predloženim izmjenama, te po jedan sindikat iz socijalne skrbi te kulture, a očekuje da će i sindikati iz resora odgoja i obrazovanja naći način kako podržati izmjene temeljnog kolektivnog ugovora.

"Vlada je jasno rekla - mi pregovaramo o materijalnim pravima, o onome što je na stolu. Ova Vlada ne pristaje na ucjene, ne pristaje na trgovinu, u ovoj Vladi nema posebnih sastanaka u četiri oka, nema dogovora ispod stola", poručio je Mrsić.

Naglasio je kako je Zakon o reprezentativnosti sindikata u saborskoj proceduri i da je Sabor mjesto gdje se o tom zakonu sada razgovara, te da nema nikakve veze s pregovorima oko materijalnih prava iz temeljnog kolektivnog ugovora.

Iako se očekivalo da će SDP-ovci na sjednici Kluba raspravljati o slučaju njihove zastupnice Mirele Holy, zastupnici te stranke su nakon sjednice isticali kako o bivšoj ministrici zaštite okoliša i prirode nije bilo riječi, te da se o tom slučaju stranka jučer očitovala priopćenjem.

"Priopćenje stranke je otišlo i ja se potpuno slažem s njime", izjavio je novinarima ministar Mrsić, a na stranačko priopćenje pozvao se i SDP-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

"Mislim da će saborska zastupnica Holy dati veliki doprinos radu kluba zastupnika SDP-a", kratko je rekao Jovanović.

I predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan istaknuo je kako je u ovom trenutku za Klub najvažnije odraditi posao u Saboru kako to očekuju hrvatski građani, odnosno da se donesu važni zakoni.

Napomenuo je da su u saborskoj proceduri zakoni o medicinskoj oplodnji, o bespravno sagrađenim objektima i reprezentativnosti, u prvom čitanju i niz zakona o kojima ovisi početak iduće školske godine, kao i izmjene Ovršnog zakona.

"To su prioriteti o kojima smo razgovarali i to je isključivo i jedino bila tema", izjavio je Dragovan nakon sjednice SDP-ova Kluba, te kazao i kako očekuje da će Sabor u petak zaključiti saborsko zasjedanje do jeseni.

Ni Holy nije željela odgovarati na novinarska pitanja, poručivši tek kako i ona stoji iza svoj jučerašnjeg piropćenja u kojem je navela kako se neće protiviti donese li SDP odluku o njezinom isključenju iz stranke. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene