Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro 'garancija za mlade'

Mrsić: Kad završe školovanje, država će mladima garantirati posao u roku 6. mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz već postojeće mjere za zapošljavanje, koje je u ovoj godini iskoristilo nešto manje od 10 tisuća nezaposlenih, ministar rada priprema i jednu novu za mlade koji tek završavaju obrazovanje.

I ove godine Domagoj Zrilić je posao pronašao u turizmu. 'Zaradit ću nešto novaca za faks i za robu tako da će mi puno pomoć ova sezona', rekao je Domagoj Zrilić, sezonski radnik. Pomoći sezone, poput Domagoja, nadaju se brojni nezaposleni.

Pročitajte i ovo Iločke zidine - 1 Gotova zahtjevna obnova Gradić na krajnjem istoku odsad s punim pravom može nositi svoj drugi naziv - mali Dubrovnik Jadranska obala Apsolutno zasluženo! Dva hrvatska grada u top 10 najljepših u Europi

'Dosta sezona toga spasi. I što se tiče i kafića i samog turizma, kod nas u Dalmaciji je turizam jača strana', smatra Domagoj. S buđenjem turizma, pada i broj nezaposlenih. Oni koji se ne zaposle sezonski, pomoć mogu tražiti u aktivnim mjerama zapošljavanja.

>> Sezonsko zapošljavanje ponovno pomoglo - 11.000 manje nezaposlenih!

Do kraja ožujka njih je koristilo 9.387 nezaposlenih. Za stručno osposobljavanje ili rad za 1.600 kuna čak 4.339, na javne će radove 2.557 nezaposlenih. Za usavršavanje je prijavljeno 1.147, za samozapošljavanje 1.205, a obrazovati se želi tek 139 nezaposlenih.

'Garancija za mlade'

Zainteresiranih ima i za očuvanje radnih mjesta uvođenjem neradnog petka. 'U tijeku su pregovori sa tri tvrtke, uključeno je 1.200 radnika', rekao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. Ta će mjera biti napisana u obliku posebnog Zakon o neradnom petku.

S indeksom u ruci i bez posla - za takve mlade, ministar priprema novu mjeru. 'Od 1. srpnja primjenjivat ćemo mjeru 'garancija za mlade' koja ide za time da kada mladi čovjek završi školu ili fakultet da mu mi u roku od šest mjeseci moramo osigurati radno mjesto', rekao je Mrsić.

Ili će ići na dodatno školovanje. Za mjere zapošljavanja novac će stići i iz Europskog socijalnog fonda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene