Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mladi za mlade'

Mrsić: Do asistenata u nastavi kroz mjeru javnih radova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjera omogućuje zapošljavanje na mjestu asistenta u nastavi kvalificiranih mladih osoba koje imaju između 15 i 29 godina, pri čemu polovicu troškova plaće pokriva lokalna samouprava, a drugu polovicu HZZ.

Kako bi se djeci s teškoćama u razvoju, koja su ostala bez asistenata u nastavi, pomoglo da što prije ostvare to pravo, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je u ponedjeljak da će zapošljavanje asistenata financijski poduprijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) kroz mjeru javnih radova 'Mladi za mlade - pomagači u nastavi'.

Pročitajte i ovo Autotrolej Manjak vozača Nepalci i Indijci vozit će autobuse u hrvatskom gradu: Evo kad stiže prvih 10 Slika nije dostupna Mrsić se pohvalio: 'Za osam posto smanjena nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine'

Ta mjera omogućuje zapošljavanje na mjestu asistenta u nastavi kvalificiranih mladih osoba koje imaju između 15 i 29 godina, pri čemu polovicu troškova plaće pokriva lokalna samouprava, a drugu polovicu HZZ.

'Želimo problem riješiti u najkraćem mogućem roku, tako da je dovoljno da je osoba mlađa od 29 godina, ima potrebne kvalifikacije i barem jedan dan je prijavljena na HZZ-u', kaže Mrsić. Zajamčeni iznos plaće, zajedno s troškovima prijevoza od 400 kuna, iznosi 3936 kuna.

Asistenti u nastavi bi mogli početi raditi idući tjedan

'Kontaktirao sam neke gradonačelnike i načelnike općina i njima je takva mogućnost prihvatljiva. Na taj način riješili bi problem pomoćnika u nastavi za ovu godinu, a vidjet ćemo hoće li biti potrebe za takvim rješenjem u idućoj godini, s obzirom na zakonsku obvezu države da taj problem riješi sistemski', izjavio je Mrsić.

Ističe kako je inicijativa za takvo rješenje došla od Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, koja je izvijestila da još četrdesetak djece u Zagrebu nema asistenta u nastavi, dok podatke za ostatak Hrvatske još prikupljaju.

Prema nekim informacijama, pomagače u nastavi trebat će osigurati za ukupno osamdesetak djece u Hrvatskoj, a najizraženije potrebe su u Slavonskom brodu, Rijeci i Splitu, kaže Mrsić.

Udruge osoba s invaliditetom zadužene su da što prije prikupe podatke o potrebama za asistentima na svojem području, a načelnici područnih ureda HZZ-a dobili su nalog da izravno kontaktiraju gradonačelnike i načelnike i upoznaju ih s mogućnostima zapošljavanja pomagača u nastavi.

Za 1.420 učenika s poteškoćama osigurano 1.353 asistenta

Udruge koje će od HZZ-a tražiti javne radove za pomagače u nastavi trebaju predočiti pismo namjere lokalne samouprave da će s 50 posto sudjelovati u financiranju tih asistenata.

Nakon dva provedena natječaja, prvog za novac iz Europskog socijalnog fonda namijenjenog gradovima i županijama, te drugog namijenjenog udrugama, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za ovu je školsku godinu s ukupno 57,3 milijuna kuna osiguralo rad 1353 asistenta za 1420 djece s teškoćama u razvoju koja pogađaju redoviti školski program.

To je u odnosu na prošlu godinu povećanje za više od 450 asistenata i isto toliko djece, ali s druge je strane 16 udruga koje su do sada financirale asistente ostalo bez novaca.

Razlog je što djeluju na područjima županija i gradova koji su već dobili sredstva na prvom natječaju, ili su tražile novac za asistente djeci s posebnim potrebama koja nisu uključena u redovite razrede. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene