Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 godina zatvora za 264 ubojstva

Mrkšić, Šljivančanin i Radić - skandalozna presuda koja je produbila rane Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 264 ubojstva na Ovčari 1991. trojici srpskih zločinaca izrečena je kazna od ukupno 25 godina zatvora.

Presude Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću razočarale su i iznenadile mnoge. Haški sud osudio je Mrkšića na 20, Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je Radić dobio oslobađajuću presudu. Tužiteljstvo je, podsjetimo, tražilo doživotne zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska se sjeća Prošlo je 20 godina: 50 tisuća ljudi poklonilo se žrtvama grada heroja Slika nije dostupna Podijelite s nama uspomene i sjećanja Kakve osjećaje u Vama izaziva obljetnica pada Vukovara?

Trojica bivših pripadnika JNA bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara. Optužbe su se odnosile na zatočenje, mučenje i ubojstvo više od 260 ranjenika, bolesnika i civila iz vukovarske bolnice. Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu, a najveći organizirani i masovni zločin dogodio se upravo nad ljudima iz vukovarske bolnice.

>> Gradonačelnik Vukovara: 'Nećemo dopustiti da se Vukovar koristi u predizborne svrhe'

Mrkšić je osuđen na 20 godina za kazneno djelo pomaganja ubojstava, mučenja i okrutnog postupanja. Pet godina zatvora Šljivančanin je dobio za kazneno djelo pomaganja mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima na Ovčari. Radić je oslobođen jer nije dokazano da je bio na mjestu pokolja.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni civili, nego da je riječ o ratnim zarobljenicima dovedenima iz vukovarske bolnice. Stoga su optuženi oslobođeni optužbe da su izravno odgovorni za pokolj te su odbačene optužbe za zločine protiv humanosti.

>> Susret liječnika koji su spašavali živote u Vukovaru 1991.

Uz sve navedeno sud je je odbacio dijelove optužnice koje govore da su optuženi bili uključeni u zajednički zločinački pothvat. 'Nema izravnog dokaza koji to potvrđuje. Iako bi, na temelju nepotpunog razumijevanja nekih događaja iz 20/21. studenoga 1991. i nekih izoliranih dijelova dokaza, to moglo biti sugerirano, Vijeće nije pronašlo dokaze koji ustanovljuju da su se tri optuženika, ili bilo koji od njih, udružila u zločinački pothvat za izvršenje djela navedenih u optužnici', pročitao je iz sažetka presude predsjedavajući sudskog vijeća Kevin Parker.

Suđenje 'vukovarskoj trojki' počelo je 11. listopada 2005. godine, a završilo u rujnu 2007.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene