Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promašen potez?

Hrvaski apsurdi: Osoba koja pomaže pri zapošljavanju zaposlena je preko SOR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na burzi rada trenutačno je 170.248 nezaposlenih građana. U isto vrijeme, traže se radnici za više od 14 000 radnih mjesta i to najviše u uslužnim djelatnostima. Posebno teško naći je posao mladima bez iskustva. Mreža mladih poručuje - Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa je lakrdija, vratite nam pripravništvo.

Nakon što je 30 godina radila u tvrki koja se bavila tekstilnom proizvodnjom, Bulka je ostala bez posla. S 58 godina na leđima.

"Firma je otišla u stečaj. Ostala sam bez posla, bilo nas je negdje oko 400 i nešto. Umjesto očajavanja, uzela je poticaj za samozapošljavanje i otvorila svoj butik s odjećom.

Pročitajte i ovo Turizam, ilustracija - 1 Prešao 100 tisuća Kako je ovo moguće: U špici sezone porastao broj nezaposlenih Ilustracija "Sinovi i kćeri" Ogromna nezaposlenost natjerala ih na bizaran potez: "Nismo mi drukčiji od mladih koji imaju posao"

Namjeravam negdje na jesen malo proširiti. Naime, pošto sam od grada isto dobila poticaje da si kupim dva stroja, onda imam namjeru zaposliti jednog djelatnika", kaže Bulka Mećava.

I maknuti ga s burze na kojoj je više od 170.000 nezaposlenih. Među njima više od 39 tisuća mladih do 29 godina. Njima je Vlada namijenila mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Za Mrežu mladih - promašeni potez.

"Mnogi poslodavci na negativan način iskorištavaju tu mjeru i te radnike zato jer te osobe koje uzimaju na SOR koriste godinu dana, nakon toga im ne ponude radno mjesto nego uzimaju druge radnike na SOR koje cijelo vrijeme država financira. Teško je ne razmišljati o SOR-u kao nekakvoj lakrdiiji, teško je ostati ozbiljan kad vi čitate neke od tih oglasa. Jedan od najradikalnijih slučajeva je gdje osoba koja pomaže pri zapošljavanju se uzima na SOR", ističe Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske. 

I poslodavci imaju primjedbe. Žale se na zastarjeli Zakon o radu. Traže da se u zakonu pojednostavi rad od kuće.

"To ne znači ništa loše za radnika. On samo kada ima nekakve osobne potrebe ili dijete ili mora obaviti svoju privatnu obvezu može ostati kod kuće, raditi od kuće taj dan ili nekoliko mjeseci u godini bez da mora imati ugovor o radu na izvanrednom mjestu rada, bez da poslodavac mora provjeravati ima li ergonomsku stolicu, ima li svjetlo", smatra Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca.

I Denis Ćupić se u poslovanju bori s krutim radnim zakonodavstvom. Smatra da je nužna fleksibilizacija radnog vremena.

"Odstupanje je vrlo malo koje je dozvoljeno. Ako želiš biti pravilan i raditi po zakonu, izbjeći inspekcije, ti ne možeš biti jednostavno biti optimalan, ne možeš biti konkurentan drugim zemljama u našem okruženju koji imaju puno felksibliniji zakon", kaže Denis Ćupić, direktor F.O. Developmenta. 

I to je tek dio onoga, poručuju poslodavci, što u zastarjelom zakonu treba čim prije mijenjati.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene