Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija poplavljenih područja

VIDEO 'Puno će kuća biti lakše srušiti nego obnavljati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vlade su zamolili građane nek ne ulaze u sela, nek puste najprije službe da odrade svoj dio posla, a tek potom kreće onaj najvažniji dio - obnova.

Vlada je donijela sve odluke, obećala da će dati novac, da su operativni timovi napravljeni za svaki od segmenata obnove života za ovaj dio Hrvatske. Najveći problem u ovom trenutku je voda koja se sporo povlači, upravo zbog toga još uvijek se ne zna kada će započeti obnova.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Šimo Cvitkušić iz Mečenčana Godinu i pol nakon potresa Ma kakav Čile, imamo mi svoje rupe! "U početku je bilo straha, ali..."

Iz Vlade su zamolili građane nek ne ulaze u sela, nek puste najprije službe da odrade svoj dio posla, a tek potom kreće onaj najvažniji dio - obnova.

VIDEO Pogledajte kako danas izgleda poplavljena Slavonija

Županju je posjetila i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Anka Mrak Taritaš te kazala kako se nada da će se voda u što skorijem roku povući nebi li započeli sa isušivanjem i sanacijom. 'Voda je trenutno najveći problem, ono što moramo znati je da su sve poplave koje su u zadnje vrijeme zadesile Hrvatsku trajale kraći period, voda je došla i otišla, a posljednja poplava ovakvih razmjera zabilježena je 1964. godine kada je Sava poplavila Zagreb', rekla je Mrak Taritaš. Najveći problem u ovom trenutku je voda. 'Što duže stoji više ćemo problema imati kada se makne', dodala je.

Kazala je i kako je obišla Rajevo Selo te ustanovila kako će se kuće koje su građene do prije 20 - 30 godina, moći isušiti tj. obnoviti, no one starije od toga lakše će biti srušiti i izgraditi nove. 'Kada se voda povuče, treba vidjeti kakva je statika u tim starim kućama, nadam se da neće biti puno toga za rušiti, no biti će dosta slučajeva gdje će biti isplativije srušiti i sadgaditi novu nego sanirati starz kuću', rekla je ministrica.

Na pitanje o planu, ministrica je kazala kako je on iznimno jasan, kada se voda povuče, kada se osiguraju sanitarni uvjeti kreće i sanacija. 'Nama treba od 7 do 10 dana da napravimo pregled za čitavo područje, napravit ćemo nekoliko timova, koliko će biti potrebno, napraviti pregled kuće, plan sanacija i iza toga krenuti u saniranje', rekla je Mrak Taritaš te dodala kako je ministrstvo u ovom trenutku spremno otići na teren i raditi.

Platit će se obnova kuća i cesta, dati će se novac, besplatni udžbenici...

'Ono što je izuzetno pohvalno je to da je građevinska operativa, kao i privatne tvrtke i građevinari, svi su spremni doći na teren i pomoći. Otvorili smo telefon u Ministarstvu kao i mail adresu koja se zove Sanacija, a prvenstveno su nam najpotrebniji strojevi za isušivanje', rekla je.

Kazala je kako su se brojni građevinari ponudili o svojem trošku ići i pomoći, no najprije treba zbrojiti razmjere štete. Najprije treba pričekati da se voda do kraja povuče, a Mrak Taritaš se nada kako će to biti što prije. 'Ono što morate znati, da se isuši stan od 80 kvadrata, kada je puno manja vlaga u njemu, potrebno je najmanje tjedan dana. Dakle, trebat će puno strojeva, zatim očistiti sve do same konstrukcije i sanirati', rekla je ministrica.

Najavila je i kako će trošak struje koja će biti potrebna za isušivanje pokriti HEP. 'HEP će osigurati sve što je potrebno da ti strojevi mogu raditi, kao i nove priklučke, kompletno novu infrastrukturu napraviti će država', najavila je Mrak Taritaš.

Zamolila je građane da kada će moći ići u kuće, nek ne idu. 'Elektroinstalacije su bile pod vodom, sve dok ih se na pregleda i dok se ne kaže: uđite, nemojte ulaziti kako ne bi stradali ljudski životi, jer struja ne pita', zaključila je ministrica Anka Mrak Taritaš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene