Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG ZELENE ENERGIJE

Novo poskupljenje struje već prije ljeta? Vladi fali više od pola milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči vrućih ljetnih dana i sezone hlađenja klima uređajima građanima bi se mogli povećati računi za struju. Zbog razlaza HDZ-a i Mosta pred lokalne izbore, odgođeno je povećanje naknade za obnovljive izvore energije.

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije odgođeno je političkim situacijama u državi. Sada više nema vremena za odugovlačenje, jer država više nema novca za plaćanje zelene energije. Novi ministar energetike poskupljenje bi rješavao rastom standarda.

Pročitajte i ovo Nove plaće; ilustracija - 4 nisu svi zadovoljni Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? "Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća" Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti"

Da ih premijer nije 'potjerao' iz vlade, Mostovi energetičari povećali bi naknadu za obnovljive izvore energije na 7 i pol lipa. Prosječnom kućanstvu, koje troši 300 kilovatsati na mjesec, račun bi se sa sadašnje 272 kune povećao na 286 kuna.

"HDZ-ova vlada nije htjela da se prije izbora digne ta naknada iz razloga što bi morali građanima objaniti tko je suodgovoran za tu odluku, a to je HNS koji je i najviše potpisao, za vrijeme gospodina Vrdoljaka, te same ugovore", tvrdi Ante Čikotić, državni tajnik.

Zbog kašnjenja nema više novca za plaćanje proizvođačima zelene energije pa će, tvrde iz Mosta ali i struke, trebati više povećati naknadu. "Preko pola milijarde kuna nedostaje da bi se podmirile naknade za obnovljive izvore energije", kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike samo su poručili kako će javnost biti pravovremeno obaviještena o ovom pitanju, dok novi ministar energetike pred kamere nije htio. Kako bi riješio problem poskupljenja, novi ministar Tomislav Ćorić prije tjedan dana je govorio: "Rast životnog standarda, rast prosječnih plaća."

Predstavnici proizvođača zelene energije i industrijalci u srijedu idu na sastanak s ministrom.

"Nemamo dovoljno razvijene obnovljive izvore energije, na primjer, ako usporedimo sa Slovenijom cijeli Mariborski kraj ima više solara nego cijela Hrvatska", komentira Maja Pokrovac iz Udruženja proizvođača obnovljivih izvora energije. 

Zbog industrije, Mostov je plan bio da HEP smanji cijenu mrežarine za taj sektor. To ne bi bio prvi udar na zaradu HEP-a. "Sjetimo se prirodnog plina gdje je razlika išla HEP-u na teret. HEP će ove godine izgubiti oko 300 milijuna kuna zato što je prisiljen otkupljivati zelenu energiju po 42 lipe", kaže Kurtović. 

Novi državni tajnik za energetiku trebao bi biti iz HNS-a, stranke koju Most stalno optužuje da je odgovorna za cijeli problem s obnovljivim izvorima energije. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene