Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaganja od 400 milijuna eura

Može li zdravstveni turizam spriječiti odljev medicinskih djelatnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstveni turizam igrat će veliku ulogu u budućnosti i bit će jedan od glavnih motiva putovanja, tvrdi ministar Gari Cappelli.

Na vodećoj međunarodnoj konferenciji na području zdravstvenog turizma u Rovinju najavio je i kako će Hrvatska u njega, čim riješi zakonsku regulativu uložiti već pripremljenih 400 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Operacijska sala (Foto: Dnevnik.hr) ZDRAVSTVO U PROBLEMIMA Privatni liječnici odlučili uzeti stvari u svoje ruke i poručuju: "Ovo će riješiti liste čekanja u Hrvatskoj!" Neiskorišteni potencijal zdravstvenog turizma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najbrže rastuća grana Potencijal koji samo trebamo znati dobro iskoristiti: Odabiru nas iz cijelog svijeta

Bolnica s dugogodišnjim iskustvom sa strancima ima 800 pacijenata na godinu, a polovina zarade dolazi s privatnog tržišta.

„Samo 500 km oko nas da oni se dođu liječiti u Hrvatsku, mi smo već što se toga tiče bogata zemlja i riješili smo velike probleme u zdravstvu“, kaže ravnatelj jedne rovinjske bolnice Marinko Rade.

Birokratske zavrzlame

Međutim, problem imaju sve javne bolnice. Duge birokratske zavrzlame odnose na stotine pacijenata.

„Mi bi trebali biti vrlo fleksibilni kao i privatni sektor da bi mogli biti konkurentni 01.41 a znanje imamo samo ga trebamo efikasno plasirati“, kaže Rade.

Ono što izvrsno funkcionira je dentalni turizam. 80% pacijenata u ovoj ordinaciji su stranci. Uglavnom Talijani i Englezi, međutim paket mora biti potpun.

„Nudimo, organiziramo smještaj, imamo akcije oko smještaja nudimo prijevoze, individualne prijevoze ponekad grupne prijevoze znači bez toga ovaj posao ne može funkcionirati“, kaže stomatolog Ivan Habijanec.

Brojne mogućnosti

Pokretanje najavljenih investicija ipak donosi brojne mogućnosti.

„Mogućnost zapošljavanja negdje oko 1500 ljudi novih, znači daleko veći prihod u smislu onog prihoda o čemu pričamo svake godine koliko će biti na kraju sezone i što je to jedan od deset glavnih projekata strategije razvoja turizma“, kaže ministar turizma Gari Cappelli

Zdravstveni turizam najbrže je rastući oblik turizma u Europi i svijetu s prosječnom stopom rasta od 15 do 20% na godinu, odvija se čitave godine bez sezonalnosti. Hrvatska čeka svoju priliku.

Budući da Europljani najčešće putuju, da su najčešći putnici u svijetu, a da su i najveći korisnici zdravstvenog turizma mi sigurno imamo šansu“, kaže Josip Zaher, potpredsjednik HGK.

Hrvatska ima sve preduvjete. Ono što turisti žele. Dobar smještaj, hranu i okolinu. Ne može, tvrde strani stručnjaci, ne uspjeti.

„Hrvatska ima priliku postati vodeća u Europi ali i svijetu jer je među rijetkim zemljama gdje privatni i javni sektor surađuje“, kaže Jonathan Edelheit, osnivač američke zdravstvene turističke udruge

Razvitak ove vrste turizma mogao bi i u dobroj mjeri spriječiti odljev medicinskih djelatnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene