Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utječe na hormone

Može li ovaj lijek zaustaviti epidemiju pretilosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi lijek protiv pretilosti, u testiranju na laboratorijskim životinjama, dovodio je do smanjenja prekomjerne tjelesne težine za 30 posto i do izlječenja životinja od dijabetesa.

Njemački znanstvenici razvili su novi lijek koji kombinira funkciju tri gastrointestinalna hormona kako bi popravili osjetljivost na glukozu i potrošnju kalorija dok se istodobno smanjuje apetit.

Pročitajte i ovo Sanja Musić Milanović Za Dnevnik Nove TV Sanja Musić Milanović o problemu s kojim se mnogi bore: "Situacija kod djece je alarmantna" Ozempic, lijek za dijabetičare Trend pokrenule zvijezde Dijabetičari ljutiti - vlada nestašica lijeka jer ga neki koriste za mršavljenje: "Smatraju da su zakinuti"

Lijek je razvijen na temeljima ranijeg istraživanja koje je pokazalo da peptidi, koji su stvoreni kako bi utjecali na aktivnost gastrointestinalnih hormona, mogu učinkovito liječiti početak dijabetesa kod odraslih.

Ta dva hormona nazvana GLP-1 i GIP, koje proizvodi tijelo nakon obroka, održavaju stabilnim razinu šećera u krvi. GLP-1 je odgovoran i za ograničavanje osjećaja gladi nakon što se čovjek najede. Ometanje tih hormona koje se pojavljuje kod osoba s dijabatesom tipa 2 može voditi do hipoglikemije odnosno pada razine šećera u krvi te gladi.

Nastavljajući na to istraživanje tim s Helmholtz centra za dijabetes u Njemačkoj dodao je u mješavinu još jedan hormon glukagon. Njegov je posao podići razinu šećera u krvi tako što signalizira jetrima da pretvore mast u šećer, kaže Nsikan Akpan za Science Magazine.

Na ovo se godišnje troši koliko i na borbu protiv terorizma!

"S povećanjem razine šećera u dijabetesu tijelo blokira taj hormon u nastojanju da uspostavi ravnotežu u razini šećera ali to ometa potrošnju masti. Kod zdravih ljudi glukagon smanjuje količinu masti i izaziva gubitak tjelesne težine”, kaže ona.

Sada su po prvi puta znanstvenici stvorili bjelančevinu koja koristi molekularne dijelove hormona GLP-1, GIP i glukagona i povezuje ih u jednu molekulu. Ta bjelačnevima može povezati i aktivirati stanične receptore za tri hormona kako bi izazvala reakciju mršavljenja.

Znanstvenici kažu da su rezultati kod miševa dosad neviđeni.

Kad je miševima tijekom tri tjedna davan taj lijek njihova težina pala je za 30 posto a razina šećera u krvi prepolovila se. Prema Akpan, i količina njihovih masnoća smanjila se prosječno za trećinu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Medicine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene