Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisali Konvenciju 1951.

Može li Hrvatska primiti izbjeglice iz Afrike?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je papa Benedikt 16. u uskrsnoj propovijedi Europu zamolio da primi izbjeglice iz sjeverne Afrike, naša je ekipa provjerila je li Hrvatska spremna za takav posao.

Dok se posljednih dana Italija i Francuska nadmudruju koja bi i koliko Afrikanaca trebala zbrinuti, Europska unija raspravlja čiji su izbjeglice problem, a papa moli Europu neka prihvati izbjeglice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu" Hrvatska granica Ima snimku koja sve dokazuje Svjetski mediji izvještavaju o pravnoj bitki koju mladić vodi protiv Hrvatske: Dobije li, bit ćemo prisiljeni mijenjati stvari

Ako ne zbog dobre volje, Hrvatska bi to morala učiniti zbog potpisa koji je stavila na Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1951. 'Trenutno u Hrvatskoj postoji prihvatilište, ali ono nije adekvatno za takav veći priljev ljudi', kaže Dorijan Klasnić iz UNHCR-a.

Jedino prihvatilište Ježevo može primiti 90 ljudi. Trenutačno ih je tamo 20-ak. U slučaju dolaska nekoliko stotina izbjeglica Hrvatska još nema razrađen plan smještaja. 'Svi rasploživi kapaciteti ovisno o zemljopisnoj lokaciji bi se trebali stavljati u službu', objašnjavaju iz UNHCR-a.

Većina će Hrvata reći će,  teško nam je i samima. 'UNHCR će Hrvatskoj u tom slučaju svakako pomoći i pozvati zemlje donatore EU da u tome pomognu', dodaje Dorijan Klarić. A potencijalni sjeverni donatori koji nisu direktno na udaru prvog vala izbjeglica smatraju da je prihvat isključivo problem južnih, prvenstveno Italije i Francuske.

Italija i Francuska, naravno, misle da bi se izbjeglice trebale rasporediti po svim zemljama članicama. Tako bi se uskoro i Hrvatska od primatelja pomoći 90-ih godina, morala moći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene