Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bila je planirana racija'

Motoklub Hells Angels tuži policiju da ih je maltretirala na zabavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska podružnica međunarodne motociklističke skupine Hells Angels ustvrdila je danas da je stotinjak pripadnika policije i USKOK-a s repetiranim oružjem u subotu upalo na njihovu privatnu zabavu u Sesvetama gdje su ih maltretirali i vrijeđali.

Pri tome su, tvrde, neke i ozlijedili te su najavili žalbe stranim veleposlanstvima i prigovor MUP-u na postupanje policije. Vršiteljica dužnosti glasnogovornice zagrebačke policije Mirela Ban potvrdila je da je u Sesvetama u subotu bila racija, ali je odbacila tvrdnje hrvatske podružnice Hells Angelsa da je policija bila brutalna i dodala da zasad nisu dobili pritužbu na postupanje policajaca.

U policiji kažu da nisu postupali po prijavi zbog remećenja javnog reda i mira već da je to bila planirana racija, ali nisu željeli objasniti zbog čega. Na zabavi je, kažu u policiji, bilo je više od 50 motociklista, a četvorica su, tvrde, odbila zapovjed opirući se policajcima koji su ih zbog toga na silu vezali. Policajci su svezali dvojicu Madžara te Nijemca i Hrvata kojeg su poprskali suzavcem jer se najviše opirao, kažu u policiji.

Dodaju da zasad nitko nije uhićen niti kazneno prijavljen te da je nekoliko osoba bilo na obavijesnom razgovoru. Hrvatska podružnica je na Facebook stranici Occupy Croatia objavila da je rezultat akcije u kojoj su policajci s "fantomkama" upali uz povike "lezi, pucat ću", 60 izmaltretiranih ljudi, među kojima i jedna trudnica te nekoliko ozlijeđenih zbog suzavca i gnječenja koljenom iako nije bilo pružanja otpora.

U toj motociklističkoj udruzi tvrde i da je policija nekoliko posjetitelja prisiljavala da se skidaju do gola na temperaturi od minus 15 stupnjeva, trudnicu iz BiH ležati na hladnom podu te je doživjela šok i lakše je ozlijeđena, dok su Slovenku vrijeđali da je prostituka. Tvrde i da su izgnječeni prsti dvojici državljana BiH koji su zadobili i ozebline te da su dvojica Madžara lakše ozlijeđena udaranjem teleskop palicom.

Objavili su i da je u naletu policijskog vozila razbijena opel astra i da su zabilježena oštećenja u kući. Motoklub je najavio da će oštećeni stranici zbog postupanja policajaca uložiti žalbe svojim veleposlanstvima i obavijestiti medije u svojim zemljama, dok će oštećeni posjetitelji podići prigovor ministru unutarnjih poslova i o tome obavijestiti Unutarnju kontrolu MUP-a.

Od njih traže da ispitaju zakonitost postupaka kolega u raciji na njihovom okupljanju na koje su bili pozvani članovi iz motoklubova Hrvatske, Madžarske, Slovenije, Njemačke, Engleske, BiH i Austrije i na kojima u 13 godina održavanja nije zabilježen ni jedan incident. Hells Angels Croatia tvrdi da već duže vrijeme "jedan dio ljudi iz MUP-a iz samo njima poznatih razloga pokušava stvoriti dojam da su motoristi krivi za kriminal u Hrvatskoj" čime se, smatraju, želi skrenuti pažnju s istinskih problema u društvu i samom MUP-u na skupinu koja je "laka meta za etiketiranje".

Tvrde da je sukreator priče o bandama hrvatskih motorista nedavno smijenjeni pripadnik i voditelj USKOK-a Mislav Merkaš koji se nalazi u Remetincu zbog sumnje da je organizirao prostituciju. MUP su pozvali da objavi u kojem udjelu ukupnog kriminala hrvatski motoristi i moto klubovi sudjeluju u kriminalnim radnjama i je li ikada dokazan i jedan takav slučaj u hrvatskoj povijesti. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene