Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pola saborske plaće

Most traži saborske zastupnike koji bi radili za 9.999 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most nezavisnih lista založio se za smanjenje broja saborskih zastupnika sa 150 na najviše 99, a za kandidate za buduće saborske zastupnike traže one koji su u prvoj godini mandata spremni primati tek nešto više od pola saborske plaće - 9.999 kuna.

U slučaju smanjenja broja saborskih zastupnika sa 150 na najviše 99, ne samo da se ne bi dogodila nikakva šteta, nego bi se smanjila i mogućnost da se određeni dio stranačkih poslušnika "uhljebljuje" na teret poreznih obveznika, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare pred Hrvatskim saborom.

Pročitajte i ovo Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta? Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!"

Predsjednik Mosta Božo Petrov napomenuo je da zna kako se za smanjenje broja saborskih zastupnika treba promijeniti Ustav, što se ne može napraviti bez potpore dvije trećine zastupnika. Zatraživši politički konsenzus po tom pitanju, rekao je da i druge stranke moraju pokazati da su spremne na suštinske, a ne kozmetičke reforme.

Ako se broj zastupnika u Saboru smanji na 99, smanjiti će broj "uhljeba" i mogućnost "dilanja" s koalicijskim partnerima. "Dobivate manje trgovine i kvalitetnije ljude u Saboru", kazao je.

Istaknuo je kako se u četiri godine samo od sredstava isplaćenih na bruto plaće i druge izdatke trećine zastupnika koji "samo sjede i dižu ruke" moglo beskamatnim kreditom od 99.999 kuna kreditirati 999 mladih inovatora-poduzetnika.

"Tako 999 mladih inovatora-poduzetnika ne bi napustilo Hrvatsku, a svijet bi ionako vidjeli osvajajući nagrade na međunarodnim izložbama do kojih nas ona trećina saborskih zastupnika ne može dovesti ni u snu", kazao je Petrov.

Naglasio je da Most traži saborske zastupnike koji su spremni prvu godinu primati tek nešto više od pola saborske plaće, tj. 9 999 kuna.

"Punu plaću nakon godine dana zaradit će jedino ako natjeraju novu Vladu da napravi barem jednu suštinsku reformu. Ako u tome ne uspiju onda će im plaća ići dolje pedeset posto. I tako iz godinu u godinu, pa da uživaju u onome što su napravili hrvatskom narodu. Ili blagostanje nakon četiri godine ili će dobiti plaću koje su na razini radničke mirovine ili socijalnih slučajeva", rekao je Petrov.

Poručio je kako je za njegovu nezavisnu listu svejedno kada će biti parlamentarni izbori, pozvavši SDP i HDZ da na izbore izađu s onim što kane napraviti.

"Za Most je sasvim svejedno koji će biti datum izbora, njima nije svejedno. Pozivam ih da na izbore izađu sa svim onim što su odlučili napraviti i da narod ne prave glupim nego napokon donesu program koji ćete moći ostvariti u iduće četiri godine", rekao je Petrov. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene