Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada kakvu vidi MOST

MOST 'PODIJELIO FOTELJE' 'Šestina nama, po trećina dvjema koalicijama, šestina stručnjaci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedini članovi Mosta posljednjih su dana javno počeli istupati sa svojim zahtjevima i konkretnim resorima za koje će ta stranka prilikom 'podjele fotelja' biti zainteresirana, pri čemu predlažu da šestina ministarstava pripadne njima, po trećina dvjema koalicijama s kojima pregovaraju, a šestina bi bili nezavisni stručnjaci.

Tako je Ružica Vukovac, članica Nacionalnog vijeća i načelnica Velike Kopanice, za Index u srijedu pojasnila kako su, s obzirom da ih je dosta iz Slavonije, u Mostu zainteresirani za resor poljoprivrede. Poljoprivredi bi, kaže, pripojili i resor regionalnog razvoja.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Srušio se most u Baltimoreu - 4 Tragedija u Baltimoreu VIDEO Jedna osoba preminula, sve je manje nade za nestale u rijeci: Otkriveno zašto se brod zabio u most

Drago im je i Ministarstvo uprave jer je, tvrdi Vukovac, upravo Most pokretač reformi te bi to bio dobar način da se one i provedu.

'Prijedlog MOST-a prihvatilo je tijelo HDZ-a koje za to nije ovlašteno'

S obzirom da su hrvatske financije u "kaotičnom stanju", Vukovac bi i Ministarstvo financija rado vidjela pod okriljem Mosta.

Rado bi uzeli i ministarstva zaštite okoliša i turizma, no neće, kaže, biti gramizivi i "uzimati ono što im ne pripada".

Zastupnik Mosta Tomislav Panenić u četvrtak ujutro je za N1 pojašnjavao istup svoje kolegice, rekavši kako ministarstva koja je ona navela "nisu ministarstva koja Most želi", već je riječ o onima koja su vezana za reforme o kojima su pregovarali.

"Nisu to ministarstva koja mi želimo, nego ona koja su vezana za reforme koje smo pregovarali, a tu nedostaje i ministarstva poduzetništva, gospodarstva. To su, dakle, ključna ministarstva koja smatramo najnužnijima", rekao je Panenić.

Kandidati za ministre će, dodaje, morati imati životopis kojim dokazuju da mogu obnašati tu funkciju te će morati biti usuglašeni. "Bilo bi neozbiljno reći da ćemo sva ta ministarstva ostaviti drugima, ne bi bili vjerodostojni u reformama za koje se zalažemo. Naravno da će i drugi reći da su i njima prioritet. Neozbiljno je reći da će sva pripasti nama, nego će biti dogovoreno kada svi sjednemo", pojasnio je Panenić.

Karamarko o Milanoviću: 'Postaje sve simpatičniji, možda se učlani i u HDZ'

Ukupno se radi o 20 ministarstava te bi, kaže, "šestina prema tome pripala Mostu, po trećina dvjema koalicijama i šestina su nezavisni stručnjaci". "Sada bi to bila tri ministarstva, ali to ćemo još dogovoriti", kazao je Panenić.

Upitan, međutim, kako su to tri ministarstva kada je njegova kolegica Vukovac nabrojala šest ili sedam, odgovorio je kako bi, da je on dodao još tri, to bilo deset ministarstava, ponovivši kako se sve to ipak još mora dogovoriti kroz usuglašavanje s drugima.

Jesu li to tek privatna razmišljanja pojedinaca ili pak stav cijeloga Mosta, od vodstva te stranke nije se moglo doznati jer su bili nedostupni za izjave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene