448694
448694
448694
448694
448694

Most: Ne dijelimo Hrvatsku na lijeve i desne

  • , 01.09.2016., 15:34
  • Autor:
  • komentara

Most nezavisnih lista predstavio je kandidate te liste za izborne jedinice koje obuhvaćaju područje Zagreba poručivši da Most ne dijeli Hrvatsku na lijevu i desnu i pozvavši birače da iziđu na izbore i preuzmu odgovornost za daljnji razvoj države i društva.

 
 
 
 
Most nezavisnih lista predstavio je kandidate za izborne jedinice koje obuhvaćaju područje Zagreba (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Most nezavisnih lista predstavio je kandidate za izborne jedinice koje obuhvaćaju područje Zagreba (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Most nezavisnih lista u četvrtak je predstavio kandidate te liste za izborne jedinice koje obuhvaćaju područje Zagreba, među kojima su tehnički ministri u Vladi Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Davor Romić te zastupnici Mosta u bivšem sazivu Jasna Matulić, Josip Katalinić i Ljubica Ambrušec poručivši da Most ne dijeli Hrvatsku na lijevu i desnu i pozvavši birače da iziđu na izbore i preuzmu odgovornost za daljnji razvoj države i društva.

Most je taj koji je pokrenuo političke promjene i unatoč brojnim pretrpljenim uvredama izdržali smo i slomili kralježnicu klijentelizma, ali to nije dovoljno i za razvoj Hrvatske i čitavog društva moramo dalje, rekao je Vlaho Orepić, nositelj liste u I. izbornoj jedinici.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Čelnicima dviju velikih stranaka Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću poručio je da su oni domovinu doveli u ovakvu situaciju, a Most želi promjene. Most ne razdvaja Hrvatsku na lijevu i desnu. Moramo imati samo jednu domovinu, poručio je Orepić.

Vrijeme je da se kaže istina i medijima i hrvatskom narodu, a ona glasi da smo u neko doba privatizirani, a sada porobljeni. Kao primjer za to naveo je izbor ustavnih sudaca.

Taj izbor ne ulijeva povjerenje jer nikada nije bilo takvog sraza između politike i struke, ocijenio je.

Rekao je da je potrebna reorganizacija svih institucija. U MUP-u, istaknuo je, u sredini sustava radi čitav niz prekrasnih ljudi. Nisu otišli na vrh, jer su čuvali struku i nisu htjeli prodati obraz, rekao je Orepić dodavši da se Most bori i zalaže za takve stručne i vrijedne ljude.

Slaven Dobrović istaknuo je kako je iz Europske komisije ovih dana došla potvrda za Mostove prijedloge vezno za gospodarenje otpadom kojima se preferiraju reciklirališta i kompostane. U preporukama se govori i o prekapacitiranosti centara za gospodarski otpad i da će ta postrojenja biti teško isfinancirati.

Bilo je potrebno dobiti ovakvu sugestiju i sada hitno treba donijeti plan gospodarenja otpadom, a za to trebamo potvrdu na izborima, rekao je Dobrović.

Davor Romić, tehnički ministar poljoprivrede, rekao je da je proučio sve programe svojih prethodnika koji su se zaklinjali u očuvanje i razvoj obiteljskih gospodarstava, a situacija je loša. Hrvatske šume, kao izrazito važan privredni resor zanemarene su, a u neko vrijeme služile i kao bankomat. Most smatra da je to vrlo važan segment za razvoj ruralnog prostora i ostanak mladih ljudi. Pripremili smo zakon o šumama i u pripremi je strategija drvne industrije u kojoj je glavna okosnica da nećemo prodavati trupce već gotove proizvode, rekao je Romić.

Dodao je da je ribarstvo zanemareno, a da je 10.000 zaposlenih u prerađivačkoj industriji na rubu poslovanja. I taj segment moramo unaprijediti. Most neće dijeliti Hrvatsku, neće zapošljavati stotine tisuća ljudi, ali će svojim projektima stvarati nova radna mjesta i pomagati poduzetnicima raznim poticajima, poručio je Romić.

Josip Katalinić, nositelj liste u VII. izbornoj jedinici, rekao je da na Mostovim listama ima najviše poduzetnika. Želimo unaprijediti sustav poslovanja malih i srednjih poduzetnika i smanjiti državnu administraciju, fiskalne i parafiskalne namete.

Jasna Matulić istaknula je da je Hrvatska unatoč bogatim prirodnim resursima na svim ljestvicama ekonomskih pokazatelja na začelju. Ocijenivši lošim dosadašnju politiku visokih kamata i izvoza, naglasila je da su bivše političke strukture najviše pogriješile kada odmah po donošenju Ustava nisu donijele i Plan razvoja Hrvatske i što su fokus micale s bitnih gospodarskih potencijala na populističke teme.

Podsjetivši na, kako je rekla, svoje kolege iz Mosta, načelnike i gradonačelnike koji su 2013. krenuli u novi smjer hrvatske politike i pokazali da se vrijednim radom i poštenjem može svoje sredine izvući iz gliba, Ljubica Ambrušec poručila je da Most to može i na razini čitave Hrvatske.

Kao bitan segment koji koči razvoj hrvatskog društva kandidatkinja na listi Maja Grubišin, osvrnula se na hrvatsko pravosuđe koje je, kako je kazala, "mašinerija papirologije". To želimo promijeniti, od uvođenja povezane informatičke tehnologije u čitav sustav, skraćivanja upisa u zemljišne knjige, ujednačiti broj sudaca i predmeta po čitavoj Hrvatskoj, omogućiti mobilnost i standardizirati rad u čitavom pravosuđu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se