Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOST se mora odlučiti

Tko će oformiti Vladu? Lobiranje sve glasnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idući tjedan MOST nastavlja pregovore s dvije najveće koalicije, Domoljubnom i Hrvatska raste. Do tad i jedni i drugi lobiraju na sve strane i nastoje prikupiti mandate za sastavljanje Vlade.

'Ono što mi ne znamo sada, a što je ključna informacija da bismo mogli to predvidjeti jest koliko članova MOST-a je još uvijek u MOST-u. I onda ćete to vrlo lako matematički izračunati. HDZ-u treba cijeli MOST da bi formirao Vladu, ali ako ode sedam ili osam članova iz MOST-a, onda nemaju dovoljan broj ljudi da bi formirali Vladu', kazao je profesor Tihomir Cipek, s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

MOST je ključan. No, trguje se i s manjim strankama. IDS, iako još ne napismeno, dao je podršku SDP-u samim time što su sudjelovali na pregovorima s MOST-om. Zastupnici manjina u ponedjeljak imaju zajednički sastanak. Od njih osam, troje ima članske iskaznice koalicije Hrvatska raste.

Iako im je bliža lijeva opcija, može se čuti, podržat će onog tko bude bliži sastavljanju vlade. Milan Bandić dijeli savjete. 'Predlažem svima koji se dogovaraju da izmjere šećer', kazao je Bandić.

MOST raspravlja o budućim potezima: 'Vidjet ćemo jesu li spremni na promjene u RH'

Radimira Čačića kontaktirali su i Milanović i Karamarko. Uvjet reformista - projekti na sjeveru, reforme i decentralizacija. 'Naša bliskost sasvim sigurno je veća s lijevim centrom. Njima ćemo dati prvima šansu, ali nećemo ni na kakav način odbaciti mogućnost suradnje i sa desnim centrom, ako lijevi centar ne uspije formirati Vladu', kazao je Čačić.

HDSSB javno se neće svrstati niti jednoj opciji dok predsjednica ne odredi mandatara. 'HDSSB stoji pri tome da smo spremni biti u oporbi u Hrvatskome saboru, međutim, ako se situacija u međuvremenu promijeni da smo i spremni preuzeti odgovornost i da možemo sjesti za stol i razgovarati s onima koji skupe parlamentarnu većinu', kazao je Dragan Vulin, predsjednik stranke.

Teško je išta prognozirati, kaže profesor Cipek, jer situacija se mijenja iz sata i sat. 'Što se zapravo događa iza zavjesa, tajni pregovori sastavni su dio politike. Ja tu ne bih previše moralizirao. Do koje granice se ide? Nema granica', kazao je Cipek.

Predsjednica čeka službene rezultate izbora. S konzultacijama neće početi prije 23. studenog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene