Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor ustavnih sudaca

MOST: 'Među 6 kandidata pokušalo se ugurati neke koji ne ispunjavaju uvjete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robert Podolnjak govorio je na konferenciji za medije o problemima oko izbora ustavnih sudaca.

Zbog problema oko izbora sudaca Ustavnog suda Most je sazvao konferenciju za medije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

Robert Podolnjak, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, kazao je kako je jasno kako sutra neće glasovati o kandidatima za ustavne suce.

'Dužnost je javnosti reći zbog čega je RH na rubu ustavne krize. Neću govoriti o imenima, ali ću reći koji su uzroci ove situacije. Gotovo puna 4 mjeseca smo vrlo korektno i konstruktivno raspravljali. Stvorena je atmosfera povjerenja, razgovarali smo kakav Ustavni sud želimo. Do zadnjeg dana bio sam uvjeren da možemo postići kvalitetno i konstruktivno rješenje', kazao je Podolnjak.

'Problem koji sam očekivao nije se pokazao kao problem - načelo pariteta, da dva bloka imaju pravo na isti broj kandidata koje predlažu. To je jedan pluralistički, uravnoteženi sud. To ni u jednom trenutku nije bio veliki problem. Dvotrećinska većina u Saboru nije problem kada uspostavite načelo pariteta. Do prije jedan dan imali smo 6 kandidata oko kojih smo imali apsolutan konsenzus članova Odbora, oko 130 glasova. Imena su bila nesporna i mogli smo ih sutra izglasati sa 130 glasova i nikakvu blokadu Ustavnog suda ne bismo imali. Zbog toga sam i rekao da postoji i mogućnost da izaberemo i manji broj od 10 sudaca. Mogli smo utvrditi tih šest i nikakvu blokadu Ustavnog suda ne bi imali. S još nekoliko sudaca kojima još traje mandat još bi imali Ustavni sud', pojasnio je.

'Problem se pojavio kada se inzistira na svih 10 kandidata i kada se među ovih 6 pokušalo ugraditi neke kandidate koji nemaju konsenzus. O njima postoji nesuglasje da ispunjavaju temeljne standarde pravnog znanja ili etičnosti', kazao je Podolnjak. 'Nikada se u povijesti nije dogodilo da ni jednog profesora prava nema među 13 ustavnih sudaca, gura se političare', kazao je Podolnjak te naglasio da nije točno da je MOST tražio jednog svog kandidata među predloženih 46 ili da su ultimativno tražili da netko njihov bude kandidat.

'Dvije velike stranke pregovaraju i teško usuglašavaju unutar sebe dogovor oko deset kandidata. Dvije velike stranke pregovaraju i teško se usuglašavaju oko 10 kandidata. Prema ranijim dogovorima bilo je precizirano da svaka strana ima pravo veta, No, ako se u kasnijoj fazi pojave neka imena, teško je reći svoj stav', kazao je Podolnjak koji ipak vjeruje da do ustavne krize neće doći.

'Vjerujem da će se u ovih nekoliko dana doći do boljeg rješenja ili da će se barem izabrati barem šest neupitnih kandidata s potpunom suglasnosti među klubovima zastupnika. To bi spriječilo bilo kakvu blokadu Ustavnoga suda'.

Podsjetimo, Podolnjak je u srijedu poručio kako, nakon još jedne odgode sjednice na kojoj je taj Odbor trebao utvrditi prijedlog kandidata za izbor 10 sudaca Ustavnog suda, ne može jamčiti da će se imenovanje provesti do 7. lipnja, od kada će Ustavni sud ostati na šest sudaca, nedovoljno za donošenje odluka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene