Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok do ponedjeljka

Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bit će jedan od glavnih uvjeta Mosta nezavisnih lista u pregovorima za davanje podrške novoj vladi, a nastavak pregovora sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom, kako se doznaje iz Mosta, bit će u četvrtak.

"Inzistirat ćemo na isključivom gospodarskom pojasu i to će biti naš uvjet suradnje. Očekujemo podršku jer ga je trebalo odavno proglasiti. Hrvatska na njega ima pravo i mislim da je dosada bio problem u kadrovima Ministarstva vanjskih poslova kojima je bilo teško priznati da smo to trebali odavno napraviti. Zbog toga što to nije učinjeno, Hrvatska trpi goleme financijske i svake druge štete", rekao je u utorak glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Isključivi gospdarski pojas je, poručuje, jedan od zadnjih, ali najvažnijih zahtjeva Mosta za podršku novoj vladi.

PETROV GOST DNEVNIKA NOVE TV Je li istina da su se već dogovorili s HDZ-om?

Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora. ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja, dok se isključivi gospodarski pojas tiče i gradnje objekata na morskoj površini, kao što su primjerice vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Iako je nastavak pregovora o potpori novoj vladi trebao slijediti već sutra, Grmoja pojašnjava da će zbog sigurnosnih mjera te posebne regulacije prometa u Zagrebu, zbog dolaska američkog potpredsjednika Joea Bidena, isti biti prebačeni za četvrtak.

Tako, uz isključivi gospodarski pojas, za četvrtak najavljuju i pregovore o izbornom sustavu, mjerama protiv korupcije, a možda, kaže Grmoja i nacionalnoj sigurnosti te civilnom nadzoru nad obavještajnim službama. Bit će to zadnji dan "programskih pregovora", najavljuje Grmoja.

Nakon toga, Most očekuju očitovanja iz SDP-a i HDZ-a o temema o kojima se dosada pregovaralo. "Dali smo im rok za odgovore do ponedjeljka, ali mislim da će oni odgovoriti i prije", kaže Grmoja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene