Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka

MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je sastanak u središnjici MOST-a.

23:00 - Nakon održanog sastanka u petak navečer neslužbeno se doznaje kako je MOST navodno SDP i HDZ dočekao sa sporazumom u kojem je razrađena podjela resora između ta tri pregovarača i to na način da svakom od njih pripada trećina ministarstava, saborskih pozicija te mjesta u javnim poduzećima.

SDP i HDZ su tražili rok od 24 sata da prouče sporazum i odluče hoće li ga potpisati.

Pregovori se nastavljaju danas u 14 sati,a u 19 je opet najavljen susret čelnika triju strana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje' Slika nije dostupna HDZ u priopćenju 'Milanovićevi ciljevi su poznati - razbiti MOST, konstituirati Sabor na pet minuta'

20:50 - Sastanak u središnjici Mosta je završio, a po izlasku iz središnjice, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko su prepustili davanje izjave Boži Petrovu, koji je kratko i jasno odgovorio na novinarsko pitanje, gledaju li novog mandatara Vlade.

'Ne', izjavio je Petrov. Rekao je i kako 'očekuje da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata'.

Petrov je u kratkoj izjavi rekao da mu je žao da Most nije prije nastao, jer se pokazalo da se može doći do pozitivnih pomaka.

Sva trojica čelnika rekli su da se razgovori i pregovori nastavljaju i u subotu.

19:00 - Počeo je sastanak u središnjici MOST-a.

18:58 - Zoran Milanović, koji je stigao u pratnji SDP-ovaca Branka Grčića, Milanke Opačić, Siniše Hajdaša Dončića, Gordana Marasa, Arsena Bauka te jedinog predstavnika koalicijskih partnera Hrvatska raste HSU-ovca Silvana Hrelje, prilikom ulaska u prostorije Mosta nije želio davati izjave.

18:57 - 'Zalagat ću se za pravična i kvalitetna rješenja. Vidjet ćemo što ćemo unutra dočekati, kako je koncipiran sastanak i kako je sve to skupa zamišljeno. Ono što želim reći definitivno, jest da Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om želi naći brzo rješenje i izlaz iz ovog problema', poručio je prije sastanka Tomislav Karamarko.

'Ovaj problem već dosta dugo tlači naše građane. Vjerujem da će sve unutra biti u dobrom tonu i dobrom raspoloženju, jer jedini koji danas imaju pravo na povišeni ton su naši građani', rekao je Karamarko.

'Mi smo u našim zaključcima rekli koji su naši okviri, mislim da su pošteni, mislim da su dobri i da se svi unutra možemo naći', istaknuo je.

'Pozivam i ja na zajedništvo, ali koje je bazirano na nekakvim realnim osnovama. zajedništvo utopije ne postoji, to je kao onaj balon od mjehurića sapuna, a to nije dobro', rekao je Karamarko.

18:45 - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u petak navečer da će se na sastanku između Mosta, HDZ-a i SDP-a među ostalim raspravljati i o ponudi da bude kandidat za premijera.

"O tome će se među ostalim raspravljati na sastanku", rekao je Petrov novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća Mosta upitan hoće li prihvatiti ponudu da bude premijer.

Robert Podolnjak rekao je da su se Most, HDZ i SDP na podnevnom sastanku, vezano uz teritorijalni preustroj zemlje, dogovorili da ne idu ishitreno u ključne teritorijalne reforme.

"Suglasje sve tri strane je da do kraja iduće godine, otprilike u ovo vrijeme, imamo definirane strategije regionalnog razvoja, javne uprave te teritorijalne reforme i na temelju tih strategija krenemo u taj proces koji bi trebao biti gotov do kraja mandatnog razdoblja ovog Sabora", kazao je.

Napomenuo je kako su i predstavnici druge dvije koalicije u petak načelno gotovo parafirale tekst vezan uz reformu lokalne i regionalne samouprave najavivši kako će taj tekst, zajedno s drugim tekstovima, vrlo brzo biti predstavljen javnosti.

"Vjerujem da za nekoliko dana za javnost možemo imati ključne reformske stvari. Vjerojatno početkom idućeg tjedna", rekao je.

Podolnjak je izrazio želju i da se ključna politička pitanja riješe prije početka nastupajućih blagdana jer građani čekaju konačni rasplet ove političke drame.

U središnjici Mosta u 19 sati počinje sastanak vezan za definiranje mandatara i druge pozicije, uključujući Sabor.

18:30 - Na večerašnji sastanak predstavnika Mosta nezavisnih lista s dvjema koalicijama, na kojemu bi se trebalo razgovarati o tome tko će biti mandatar, ipak će doći predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji je danas u Bruxellesu rekao kako se neće pridružiti pregovorima, na kojima će, prema najavama, biti i čelnici HDZ-a i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Milanović je danas u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na summitu Europske unije, rekao da se neće pridružiti pregovorima u Zagrebu, nego će na njih ići će predstavnici stranke. No, u SDP-u se večeras doznaje da ipak dolazi.

Milanović je rekao da on predlaže čelnika Mosta Božu Petrova za premijera te ako se to ne prihvati da bi volio vidjeti kojeg se od nestranačkih stručnjaka predlaže za tu dužnost.

U središnjici Mosta u 19 sati počinje sastanak vezan za definiranje mandatara i druge pozicije, uključujući Sabor. Za istim stolom ponovno će se naći Petrov, Karamarko i Milanović.

Danas je već održan jedan sastanak u sjedištu Mosta, na kojemu su predstavnici Mosta, Domoljubne koalicije i kolaicije Hrvatska raste razgovarali koje su to ključne reforme koje treba provesti u sljedećem razdoblju. Nakon trosatnog sastanka predstavnici sve tri strane izrazili su zadovoljstvo ispregovaranim.

18:00 - Podsjećamo, nakon trosatnog sastanka koji je od 12:00 do 15:30 trajao u središnjici MOST-a u petak su predstavnici MOST-a, HDZ-a i SDP-a pred novinare izašli zadovoljni ispregovaranim temama o reformama koje treba provesti u predstojećem razdoblju, a nastavak razgovora, kako je najavljeno, trebao bi uslijediti u subotu i nedjelju.

"Ja sam po prirodi uvijek optimističan, a ovo danas je bilo skroz dobro. Odradili smo raspravu o onim pitanjima koja su na bilo koji način ostala sporna u ranijim razgovorima. U područjima fiskalne i monetarne politike, u području zaštite okoliša, poljoprivrede, a druga područja nastavljamo sutra raditi. Sve što smo danas radili smo potpuno uskladili, i s HDZ-om", rekao je novinarima SDP-ovac Branko Grčić.

I HDZ-ova Ivana Maletić zadovoljna je razgovorima.

"Ovo je i dalje bio programski razgovor, nastavak na programske sastanke koje smo imali do sada, a u večernjim satima bit će daljnji razgovori o svemu ostalom. Mi smo vrlo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa", rekla je Maletić.

Saborska zastupnica MOST-a Ines Strenja Linić je ustvrdila kako je započeta "jedna sasvim nova priča".

"Došli smo do trenutka kada smo sve tri strane sjele sa reformama o kojima smo pričali tijekom pregovora. Jako sam zadovoljna načinom na koji smo danas uspjeli raspraviti i praktički se usuglasiti i oko prijepora. Našli smo se negdje na sredini i bio je to zbilja ugodan razgovor", rekla je Strenja Linić.

Preostaje vidjeti kakvi će zaključci biti doneseni nakon sastanka koji počinje u 19 sati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene