Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESICA MOSTA

MOST: "Državne tvrtke gube milijardu kuna godišnje, a država prvo prodaje one koje ostvaruju dobit"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Mosta traže tematsku sjednicu Sabora o upravljanju državnim tvrtkama, kao i osnivanje istražnog povjerenstva koje će se baviti tom temom.

Istaknuti članovi Mosta održali su danas konferenciju za novinare o temi njihova prijedloga osnivanja istražnog povjerenstva za upravljanje javnim tvrtkama te Izvješća o poslovanju društava u vlasništvu države. Na presici su bili predsjednik Mosta i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, član Glavnog odbora Mosta i vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Čikotić te saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića"

Petrov je uvodno istaknuo kako državne tvrtke posluju s ukupno milijardu kuna gubitaka godišnje te kako ne postoji jedinstvena politika upravljanja. Naglasio je kako bi tvrtke poput Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i onih koje se tiču energetike morale ostati državne, a druge bi trebale biti stavljene na tržište.

Čikotić je dometnuo kako hitno treba donijeti bilancu nacionalnog bogatstva. "Moramo početi strateški promišljati. Marić to dosad nije donio. Stalno se gubimo i nemamo jasnu viziju", naveo je on. "EBRD je angažirao stručnjake koji su trebali pomoći Ministarstvu državne imovine. Očekuje se izvješće, koje treba biti prezentirano javnosti. Utvrdila bi se i politička odgovornost", kazao je pak Panenić, misleći pritom na novog partnera u Vladi – HNS.

Petrov je potom kazao kako je Republika Hrvatska vlasnica gotovo 1400 tvrtki, a umjesto da one budu generator rasta, na kraju ih država mora sanirati. "Groteskno je da država prvo prodaje one tvrtke koje ostvaruju dobit, umjesto da prodaje one koje su joj uteg. Da ste vi poslodavac, biste li prodali zlatnu koku? Ne želimo vjerovati da će se država odlučiti na prodaju HEP-a da bi zakrpala proračun. Ako znate da je konzultantskim tvrtkama provizija 3 do 5 posto od prodaje, onda možete pretpostaviti koliki je to novac za njih."

Mostovci su zatražili da se navede koje će se mjere poduzeti protiv odgovornih za ovakvo stanje te da se omogući uvid u životopise kandidata za članove upravnih i nadzornih odbora, kao i tematsku sjednicu Sabora o državnim tvrtkama te potom osnivanje istražnog povjerenstva. "Mi zastupamo hrvatske građane, to je njihov novac", kazao je Petrov.

Panenić je na novinarsko pitanje kako komentiraju najavu premijera Andreja Plenkovića da će odgoditi uvođenje poreza na nekretnine kazao kako očekuje da premijer sazove sjednicu Vlade, jer Sabor ne zasjeda, na kojoj bi se donijela uredba kojom će Vlada na godinu dana odgoditi uvođenje tog poreza. "To mu ne bi trebao biti problem, on samo mora reći tajnici da pripremi rješenja", dodao je potom cinično Petrov. 

Čelnik Mosta kazao je da će kroz iduća dva tjedna poslati prijedlog za istražnim povjerenstvom u proceduru. Na pitanje koje bi tvrtke to povjerenstvo istraživalo, odgovorio je: "Strateških 56 te ostale 1342 tvrtke u državnom vlasništvu, sve bi istraživalo".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene