Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Most deklaracijom pokušava zaustaviti gradnju termoelektrane na Perući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Kluba vijećnika Mosta u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini Miro Bulj i Ante Čikotić zatražili su od vijećnika da na sjednici u sljedeći ponedjeljak prihvate deklaraciju koja se "oštro protivi projektu izgradnje termoelektrane na Perući ili bilo gdje na području Cetinske krajine".

Ante Čikotić je rekao kako je danas u pisarnici Splitsko-dalmatinske županije s kolegom Mirom Buljem predao tekst deklaracije sa zahtjevom da se prijedlog uvrsti na dnevni red sjednice Županijske skupštine u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

"Predlaže se da se jezero Peruća i rijeke Cetina proglase strateškim dobrom Republike Hrvatske, a projekt termoelektrane Peruće (KKPE - kombi kongregacijske plinske elektrane) da se briše iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije", navodi se, među ostalim, u Mostovu prijedlogu deklaracije.

Bulj je novinarima rekao da je prijedlog deklaracije dostavljen i sinjskome Gradskom vijeću jer je Peruća na području te općine.

"Narod Sinja, Cetinskoga kraja i Splitsko-dalmatinske županije neće dopustiti gradnju tog monstruma koji će nanijeti štetu poglavito u budućnosti našoj djeci", poručio je Bulj. Po njegovim riječima, plinska termoelektrana na Perući bila bi neodrživa i narušila bi cijeli energetski sustav Hrvatske koji će, ustvrdio je, ovisiti o privatnoj investiciji i u tom bi slučaju HEP bio ovisan o toj termoelektrani projekta Vis Viva .

Projekt treba zaustaviti

Bulj je rekao da bi Vlada trebala zaustaviti projekt te da je premijeru Plenkoviću poslao dopis u kojemu traži da se o njemu očituje i iznese svoje stajalište.

"U ovaj projekt je direktno uključen suprug ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić - Zoran Burić, vlasnik tog projekta, koji prijeti našim građanima da će im oduzeti zemlju ako je ne prodaju po cijeni koju on upiše", ustvrdio je Bulj.

Na novinarski upit ima li za to što tvrdi dokaze, Bulj je odgovorio potvrdno. "Imam dokaze i te dokaze smo Čikotić i ja prije prije 10-15 dana predočili na Perući", rekao je Bulj te dodao kako od premijera očekuje odgovor na zastupničko pitanje koje mu je postavio u dopisu, a odnosi se, kako je rekao, na "sukob interesa njegove ministrice Pejčinović Burić".

Dobivao i prijetnje

Podsjetio je da je više puta u Saboru reagirao protiveći se gradnji termoelektrane i da je poslije toga "dobivao prijetnje".

"Spreman sam zbog budućnosti razvoja našega kraja i bistre vode primiti i metak", poručio je Bulj.
Čikotić je pozvao sve u Županijskoj skupštini da - bez obzira na stranačku pripadnost - prihvate prijedlog deklaracije o protivljenju gradnji termoelektrane jer je to "nadstranačko pitanje" koje je za opće dobro.

U predloženom tekstu Mostove deklaracije među ostalim se ističe zabrinutost da bi radovi na izgradnji termoelektrane mogli ugroziti opskrbu Sinja, Cetinskoga kraja i najvećeg dijela županije pitkom vodom te život i imovinu stanovnika koji žive na tom području. Također se tvrdi kako je riječ o ekološki neprihvatljivom, ekonomski neisplativom i potencijalno opasnom eksperimentu.
U prijedlogu deklaracije pozivaju se predsjednica RH, Hrvatski sabor, Vlada, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Splitsko-dalmatinska županija i potencijalni investitori da uvaže volju građana Sinja, Cetinskoga kraja, Dalmatinske zagore i srednje Dalmacije da neposredno odlučuju o investicijama koje mogu promijeniti njihove životne uvjete.

Projekt Vis Viva

Tvrtka MCC izvijestila je u listopadu 2016. kako je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori, to jest plinske elektrane Peruće, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdova, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.

Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske koji su objavljeni na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u RH od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna 2016. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene