Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grbinu ništa nije jasno

O PRAVU 'ŠEST PLUS ŠEST' 'Kada sve ovo pročitam, nije mi jasno što kolege iz Mosta žele'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ovaj zakon primjenjuje se na zastupnike počevši sa zastupnicima devetog saziva Hrvatskog sabora", stoji u amandmanu, a obrazlaže se da je namjera predlagatelja bila da plaću nakon isteka mandata ne mogu primati ni zastupnici aktualnog saziva.

Klub zastupnika Mosta u saborsku je proceduru uputio amandman na vlastiti prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru po kojemu bi bez prava na naknadu plaće nakon isteka mandata ostali tek zastupnici idućega, devetog saziva Sabora, ne i sadašnji zastupnici kojima istekne mandat.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Bez naknade plaće po isteku mandata tek od slijedećeg saziva

"Ovaj zakon primjenjuje se na zastupnike počevši sa zastupnicima devetog saziva Hrvatskog sabora", stoji u amandmanu, a obrazlaže se da je namjera predlagatelja bila da plaću nakon isteka mandata ne mogu primati ni zastupnici aktualnog saziva.

"Kako su pojedini zastupnici osmog saziva Hrvatskog sabora već počeli koristiti navedeno pravo na temelju važećeg Zakona, bilo je potrebno predložiti ovaj amandman", stoji u obrazloženju amandmana.

Bez obrazloženja dodan je i članak po kojemu se na saborske zastupnike ne bi primjenjivale odredbe drugog zakona, onoga o pravima i dužnostima državnih dužnosnika.

Na zastupnike se, tako, ne bi odnosila odredba po kojoj svi dužnosnici ostvaruju pravo na "šest plus šest", ali ni, primjerice, odredba po kojoj pravo na naknadu plaće "ne može ostvariti dužnosnik koji je razriješen dužnosti zbog pravomoćne osude radi počinjenja kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, Republike Hrvatske i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, odnosno ako je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, neovisno o kojem se kaznenom djelu radi".

Podolnjak: Ne želimo dodatno objašnjavati amandman

Zašto se takva odredba ne bi primjenjivala na zastupnike i čemu uopće propisivati izuzetke za zastupnike ako je predviđeno da od slijedećeg saziva ni u kom slučaju neće moći ostvariti pravo na "šest plus šest" novinari su pitali Mostova potpredsjednika Sabora i predsjednika Odbora za Ustav Roberta Podolnjaka, no on nije želio dodatno obrazlagati amandman.

"Objasnit ćemo sve na odborima i na plenarnoj sjednici. Ne bih želio da se ovako partikularno raspravlja o pojedinim odredbama zakona nego o cijeloj opsežnoj problematici", kazao je Podolnjak.

Grbin: Amandman je kontradiktoran

Amandman je komentirao SDP-ov Peđa Grbin. "Kad zanemarimo ove sitne manjkavosti amandmana, amandman je sam po sebi kontradiktoran. Prvo, predlažete ukidanje prava koja već ukidate zakonom koji se tiče prava saborskih zastupnika, a onda iz potpuno nepoznatog razloga predlažete i ukidanje ograničenja na ta prava koja već postoje pa tako recimo predlažete da se na saborske zastupnike ne primjenjuje odredba koja priječi priznavanje prava na famoznih 6+6 onima koji su osuđeni na kaznu zatvora. Jednostavno, kada sve ovo pročitam nije mi jasno što kolege iz Mosta žele", rekao je Grbin.

Ponovio je i stav da ne bi trebalo zakonom različito tretirati zastupnike i druge državne dužnosnike te kako "parcijalna rješenja nisu moguća, nisu dopuštena i nisu primjerena", kazao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene