Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moskva kritizira američko zamrzavanje nuklearnog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je izjavila da je odluka Sjedinjenih Država da zamrznu prijedlog ratifikacije sporazuma o civilnoj nuklearnoj energiji s Moskvom "pogrešan i ispolitiziran" čin, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Američka odluka da zbog rusko-gruzijskog sukoba prijedlog za ratifikaciju tog sporazuma skine s dnevnog reda sjednice Kongresa je "pogrešna i ispolitizirana". "Trenutak u kojemu su odlučili objaviti tu odluku također nas zbunjuje", objavilo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za civilnu upotrebu Medvedev potpisao nuklearni sporazum s Japanom Slika nije dostupna Potpis za koji dan SAD i Rusija na pragu novog nuklearnog sporazuma

Američka je odluka objavljena u ponedjeljak, dok su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ruski Dmitrij Medvedev pregovarali o potpunom povlačenju ruskih snaga iz Gruzije, osim pobunjenih područja, i o početku "međunarodnih pregovora" o Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji trebao je dvjema zemljama omogućiti da u tom sektoru unaprijede trgovinske veze, boreći se ipak protiv širenja nuklearnog oružja.

"Odluku američke administracije smatramo jednostranim kršenjem njezinih obveza koje šteti našem partnerstvu i priječi međusobno korisnu suradnju u nekoliko sektora nuklearne civilne suradnje", dodaje ministarstvo.

U službenoj obavijesti Kongresu o svojoj odluci, američki predsjednik George W. Bush obrazlože ju činjenicom da je ruska vlada poduzela mjere koje "nisu spojive s miroljubivim odnosima s Gruzijom, njezinim suverenim i demokratskim susjedom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene