Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili štrajk u školama

Ministar Mornar uputio pismo nastavnom osoblju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Mišljenja sam da zajedno moramo pronaći rješenja koja će biti pravedna za sve zaposlenike u sustavu..."

U povodu štrajka u školama, visokom obrazovanju i znanstvenim institucijama koji je najavljen za petak, 25. rujna, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar uputio je u četvrtak otvoreno pismo nastavnom osoblju u školama u kojemu ih podsjeća na svoje stajalište da su plaće u obrazovanju manje nego što su oni svojim radom, znanjem i ulogom u društvu zaslužili i da će se zalagati za njihovo povećanje, ali smatra neprihvatljivim neposredno prije izbora stvarati obveze sljedećoj Vladi.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak, HNS (Foto: Dnevnik.hr) Nakon propalih pregovora Vrdoljak: "Ako sredstva za povećanje plaća u prosvjeti ne budu osigurana, HNS nema što tražiti u Vladi" Slika nije dostupna Štrajk u rujnu bit će plaćen Mornar pozvao nastavnike da se vrate na posao

Mornar u pismu ističe da je i dalje spreman za pregovore, službeni je poziv na pregovore već poslan čelnicima sindikata, a on će se osobno i dalje zalagati da se, sukladno rastu BDP-a, povećavaju i plaće.

Sindikati pozivaju roditelje: 'Ne šaljite sutra djecu u školu!'

"Međutim, smatram neprihvatljivim stvarati obveze sljedećoj Vladi, koja god ona bila, neposredno prije nego će ova Vlada postati tehničkom. Na novoj je Vladi da formira proračun", kaže Vedran Mornar.

Mornar napominje da ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, ali moli ih da još jednom promisle je li štrajk rješenje teškoća s kojima se svi u sustavu odgoja i obrazovanja svakodnevno susreću.

"Mišljenja sam da zajedno moramo pronaći rješenja koja će biti pravedna za sve zaposlenike u sustavu i koja će svima omogućiti najbolje uvjete za rad i razvoj. Ako se na štrajk ipak odlučite, molim vas da tijekom štrajka prvenstveno mislite na sigurnost i potrebe naše djece", ističe ministar u pismu nastavnom osoblju.

PROSVJETARI IDU U ŠTRAJK 25. rujna

Mornar također poručuje kako je neprihvatljivo iznošenje netočnih podataka kao argumente za štrajk te ističe da je nadoknadu za izgubljenih 4, 8 i 10 posto dodatka obrazovanje u nekom obliku dobilo odmah, a "je li to učinjeno na najpravedniji način, o tome želimo razgovarati i nadoknaditi najviše onima koji su najviše izgubili". Pritom je mislio na povećanje plaće na temelju navršenih godina radnog staža za zaposlenike sa 20 i više godina radnog staža.

Predloženo rješenje sindikata ne ide u tome smjeru, tvrdi Mornar. Podsjeća da je zdravstvo nadoknadu za ukinutih 4, 8 i 10 posto dobilo tek nedavno, te da po podacima Fine prosječna plaća koju nastavno osoblje s VSS-om dobiva u srednjim školama iznosi 6.560 kuna, a u osnovnim školama 6.365 kuna.

"Iako po mome mišljenju premale, te su plaće ipak značajno veće od onih s kojima u javnost izlaze sindikati", napominje Mornar.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene