Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapovijed NATO-a

Zračni prostor nad Hrvatskom bio u stanju pojačane pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je u petak prijepodne zapovijedio da se sustav nadzora zračnog prostora stavi u stanje pojačane pripravnosti. MORH je pojasnio i zašto je došlo do toga.

Turski putnički zrakoplov na relaciji Zurich – Istanbul bio je tijekom prekida komunikacije pod pojačanim nadzorom temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva, a kad je komunikacija uspostavljena, mjera je prestala.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

S obzirom na to da je bila riječ o najavljenom letu turskog putničkog zrakoplova, koji nije odstupao od plana leta, NATO Zapovjedništvo za združene zračne operacije (Combained Air Operations Centre – CAOC) nije izdalo zapovijed za pokretanje daljnjih procedura koje bi eventualno uključivale i polijetanje dežurnog dvojca.

Uspostavom komunikacije u hrvatskom zračnom prostoru, prestale su mjere pojačanog nadzora, te je zrakoplov napustio Republiku Hrvatsku i prema planu leta nastavio predviđenom rutom.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je po pitanju zaštite zračnog prostora i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće zračnog redarstva (Air Policing) djeluju koordinirano i sinkronizirano pod jedinstvenim zapovijedanjem NATO CAOC-a, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene