Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božinović u Njemačkoj

MORH razmatra nabavku F-4 Phantoma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane Davor Božinović posjetio, u sklopu posjeta Njemačkoj, vojnu bazu u Wittmundu gdje su smješteni borbeni zrakoplovi tipa F-4 Phantom, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Izaslanstvo MORH-a upoznalo se s načinima uporabe borbenog zrakoplovstva, procesom održavanja, potrebnom infrastrukturom te načinom i mogućnostima obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja i pilota.

Prema razgovorima njemačkog i hrvatskog ministra obrane o intenziviranju vojno-tehničke suradnje, dogovoreno je formiranje ekspertnog tima koji će razmotriti mogućnosti korištenja borbenog zrakoplova.

Zrakoplovna bazu 71. lovačke eskadrile njemačkog zrakoplovstva 'Richthofen' u Wittmundu središte je NATO snaga brzog odgovora u sklopu NATO-ovog integriranog sustava zračne obrane, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina Strani radnici HUP Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca

F-4 Phantom borbeni je zrakoplov američke proizvodnje, a prvi let imao je davne 1958. godine. 30. prosinca 1960. godine ulazi u primjenu kao standardni borbeni zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva. Proizvodio se od 1958. do 1981. godine prošlog stoljeća. Ukupno ih je proizvedeno 5.195, a jedan novi F-4 koštao je 2,4 milijuna dolara. Još uvijek se aktivno koristi u nekoliko zemalja.

Maksimalna brzina mu je 2.23 macha, odnosno 2,370 kilometara na sat, a plafon leta mu je na visini od 12.190 metara visine. Može nositi i do pet tona naoružanja, a pokreću ga dva motora tipa General Electric J79-GE-17A. Radijus djelovanja mu je 680 kilometara, a maksimalan dolet s tri vanjska spremnika goriva mu je 2,600 kilometara.

Borbeni zrakoplovi s kojima se najčešće uspoređuje su F8U-3 Crusader III, Sukhoi Su-15, Mikoyan-Gurevich MiG-21, Mikoyan-Gurevich MiG-23, Dassault Mirage III i drugi. Dakle, borbenih zrakoplova novije generacije u usporedbi nema. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene