Obavijesti Video Pretražite Navigacija

More na hrvatskim plažama visoke kakvoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
More na hrvatskim plažama visoke je kakvoće jer 99 posto uzoraka ispunjava stroge kriterije koje propisuje Uredba o standardima kakvoće mora na morskim plažama, navodi se u izvješćima o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana za 2006. godinu iznesenima na radnom sastanku u Vodicama.

Na dvodnevnom skupu sudjeluju predstavnici Zavoda za javno zdravstvo obalnih županija, ureda i zavoda nadležnih za zaštitu okoliša, poslove prostornog uređenja i održivog razvoja jadranskog područja i nadležnih tijela državne uprave. Sastanak je u sklopu zaštite mora i priobalja od onečišćenja, te Programa ispitivanja kakvoće mora na plažama u jadranskim županijama, organizirao Odjel za zaštitu mora i priobalja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani bijesni Gradsko vijeće Splita na tematskoj sjednici o zagađenju kod Sjeverne luke Ilustracija slijedi obdukcija Tragedija na plaži: Muškarcu pozlilo tijekom kupanja, ubrzo nakon toga preminuo

Načelnica Odjela za zaštitu mora i priobalja Nevia Kružić kazala ja da će " Hrvatska u sklopu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU donijeti provedbeni propis o standardima kakvoće mora na plažama u skladu s odrednicama nove EU Direktive o vodi za kupanje".

Istaknula je da je Hrvatska, prema istraživanjima koje provodi
njemački ADAC, u zadnjih pet godina u samom vrhu po čistoći mora među mediteranskim zemljama.

Kada bude realiziran projekt Hrvatskih voda o zaštiti mora od
otpadnih voda s kopna, koji sadrži 47 potprograma izgradnje
kanalizacijskih i sustava pročišćavanja otpadnih voda, u potpunosti ćemo rješiti sve probleme na obali vezane uz zagađenje fekalijama,
dodala je Nevia Kružić.

Na radnom sastanku stručnih službi u Vodicama raspravljat će se, među ostalim, i o ujednačavanju metoda ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana, pripremama smjernica za održivo upravljanje plažama u sklopu međunarodnih programa za okoliš, Projektu integralnog upravljanja obalnim područjem COAST-UNDP te upravljanju balastnim vodama.

Uskoro se očekuje da Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka donese pravilnik o upravljanju balastnim vodama kojim će biti zabranjeno ispuštanje balastnih voda u hrvatskim lukama ako se utvrdi da one sadrže opasne i štetne tvari, rekla je Nevia Kružić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene