Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika iz HNS-a

"Moody's rušenjem rejtinga Agrokora pokopao, i Vladu, i lex Agrokor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS je ocijenio u četvrtak kako je odluka kreditne agencije Moody's da dodatno snizi kreditni rejting Agrokora, netom nakon aktiviranja Vladinog zakona "lex Agrokor", krajnje zabrinjavajuća jer, osim stanja u toj tvrtki, ocjenjuje i rad Vlade.

"Potvrđuju to i izjave viših analitičara Moody'sa, koji odluku da se snizi rejting vežu uz pokretanje procesa restrukturiranja prema hrvatskom zakonu, što po njihovom mišljenju, 'čini bankrot vjerojatnim'. Dodatno zabrinjavaju moguće pravne posljedice i učinci lex Agrokor, s obzirom na ozbiljne zamjerke stručnjaka na ustavnost Vladinog zakona", stoji u priopćenju HNS-a.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

"Dok Moody's snižava rejting, vladajući se međusobno svađaju, a da stoje na različitim stranama, vrlo jasno svjedoče sukobi premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Bože Petrova oko kaznene prijave, kao i svađe ministrice Gabrijele Žalac i ministra Slavena Dobrovića oko toga tko je sposoban, a tko nije", smatra HNS.

Ocjenjuje kako sve to "pokazuje da su HDZ i Most taoci lokalnih izbora, ali i da čuvaju koaliciju po svaku cijenu, pa i po cijenu destabilizacije Hrvatske u gospodarsko-financijskom i političkom smislu, što potvrđuje, kako navode, "neodlučnost, neznanje i anemičnost 'Titanik Vlade' koja nas svakim danom vodi prema santi leda".

HNS kaže da je od početka procesa pružio ruku suradnje, što je Plenković neopravdano izignorirao, predložio šest amandmana na zakon od kojih su prihvaćeni tek oni tehničke naravi, dok su odbijeni oni koji bi sadržajno poboljšali zakon.

Ističu kako su jednim od njih posebno željeli zaštititi dobavljače koji drže cijeli sustav koncerna Agrokor na nogama, što bi ih potaknulo da nastave redovito poslovanje i doprinesu izlasku sistemskog poduzeća iz postupka izvanredne uprave, ali ga je ministrica Martina Dalić odbila. "Tim činom se pokazalo da je zaštita Agrokora i banaka proglašena ustavnom, a HNS-ov amandman koji štiti dobavljače neustavnim", smatra HNS. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene