Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan Velike Gospe

Mons. Srakić: Čovjeku je potrebna kršćanska nada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočište predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić, koji je, uz ostalo, istaknuo kako je suvremenom čovjeku potrebna kršćanska nada.

U propovijedi nadbiskup Srakić poručio je kako je današnji blagdan odgovor na pitanje što dolazi iza ovozemaljskog života, odnosno kako je Marijino uznesenje na nebo 'pjesma pobjedi Krista nad smrću' te poruka da je smrt samo prijelaz prema vječnom životu.

U suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, riječi kao što su spasenje, uskrsnuće, vječni život s mukom pronalaze prostor i padaju u opasnost da više postanu prazne, nerazumljive riječi, nego stvarnost, istaknuo je mons. Srakić. Ocijenio je da se, pod utjecajem tehnološko-znanstvenog napretka, život promatra samo unutar čisto ljudskog horizonta, gdje više nema mjesta za nešto što je 'iznad', a onda nema mjesta ni za samoga Boga.

'U tome okruženju, čini se da ono što ljudi žele nije budući, već sadašnji život, a vjeru u vječni život više doživljavaju kao zapreku, nego kao sredstvo za postizanje toga cilja. Sve je to velika opasnost za kršćansku vjeru, a to postaje opasnost i za ljudski život, kao takav', upozorio je nadbiskup Srakić.

Dodao je kako Ujedinjeni narodi i ujedinjena Europa ne uspijevaju riješiti mnoge goruće probleme - od ekonomskih do sigurnosnih, te kako su, naprotiv, problemi sve dublji, a u naše se vrijeme, unatoč brojnim čudesnim izumima, jedino nije uspjelo dati čovjeku nadu, koja sve više slabi.

Nama su danas potrebni povjerenje, vedrina i nada, koja nadilazi ljudske ograničenosti. Potrebna nam je kršćanska nada, koja se ne temelji na sposobnosti znanstvenika, ekonomista, političara, kulturnih, socijalnih, pa često i crkvenih djelatnika, već nam treba nada, koju polažemo u Gospodina, naglasio je nadbiskup Srakić.

Misnom slavlju u Aljmašu nazočili su, uz ostale, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, čelnici osječko-branjske županije i grada Osijeka te drugi dužnosnici. U Aljmašu će danas biti služena i misa za stradalnike Domovinskog rata, a održat će se i pobožnost Križnoga puta. U upravi svetišta Gospe od Utočišta procjenjuju da će tijekom dana aljmaško svetište posjetiti više desetaka tisuća hodočasnika. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba Aljmaš se priprema za blagdan Velike Gospe - 2 Pripreme u pandemiji Blagdan Velike Gospe u vrijeme korone: Vjernicima u Aljmašu uzimat će broj osobne iskaznice

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene