Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća pomirba

Vlada, sindikat i poslodavci vraćaju GSV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na današnjem sastanku u Banskim dvorima usuglašavali su se oko sporazuma o budućem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća koji bi, ako ga sindikati prihvate, trebao omogućiti obnovu socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

Ako se sindikalne središnjice u srijedu slože s prijedlogom sporazuma, GSV može ponovno početi s radom već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Pročitajte i ovo GSV; ILUSTRACIJA - 3 Izabrano novo vodstvo Održana posljednja sjednica GSV-a: "Naša su očekivanja da porast plaća kompenzira dodatne troškove građana, prije svega inflaciju" Slika nije dostupna Pripremaju podatke GSV otkrio plan borbe protiv nelikvidnosti

'Mislimo da je to dobro, jer bez dijaloga se ne može, pogotovo u odnosima između Vlade, poslodavaca i sindikata', rekao je Kalmeta.

Za sindikalce je prioritet rasprava o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje su upućene u proceduru bez mogućnosti izjašnjavanja socijalnih partnera, a sindikati imaju ključne primjedbe na taj prijedlog, rekao je sindikalni koordinator Ozren Matijašević.

>> Što se dogodilo u Banskim dvorima: Istupili smo iz GSV-a

V.d. glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić ocijenio je kako se događa 'opća pomirba' poslodavaca, sindikata i Vlade. Izrazio je nadu da će se sada otvoriti pregovori o izmjenama Zakona o radu i o mirovinskom sustavu.

Čelnici sindikata i poslodavaca komentirali su i izjavu premijerke Jadranke Kosor kako će braniti standard građana i kako u tom smislu nema većeg sindikalista od nje.

Matijašević je rekao da je 'nažalost zbiljski život oprečan toj izjavi'. Sindikati žele da Vlada konkretnim potezima i radom smanji nezaposlenost, poveća životni standard i smanji zaduživanje u inozemstvu.

Predstavnik HUP-a pak smatra kako je to dobra poruka premijerke jer je socijalna osjetljivost uvijek dobra, a drži i kako bi, s obzirom na situaciju, bilo u redu da se proglasila i najvećom poslodavkom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene