Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća gradnja

Evo gdje bi Mađari prvo mogli podići ogradu prema Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Mađarska dijele zajedničku granicu u ukupnoj duljini od 355 kilometara.

Hrvatska i Mađarska dijele zajedničku granicu u ukupnoj duljini od 355 kilometara. Najveći dio prati rijeku Dravu. Međutim u Međimurju, dijelu Podravine i Baranji granica prolazi kopnom. Moguću ogradu prema Hrvatskoj, Mađarska će vjerojatno prvo podići na području Baranje. Taj dio granice dug je oko 65 kilometara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ante Kotromanović U Opatovac i dalje pristižu izbjeglice u velikom broju Slika nije dostupna 'To nije privlačno, ali...' EU MIJENJA STAV PREMA RUSIJI 'Tu su Rusi u pravu'

Budimpešta strahuje da bi imigranti tuda mogli pokušati zaobići granicu između Mađarske i Srbije te da bi Baranja mogla postati ključna postaja na njihovu putu prema zapadnoj Europi.

Međutim na tom putu imigrantima se ispriječio Dunav.

Do Baranje i Mađarske imigranti mogu pokušati stići i prelaskom hrvatsko-srbijanske granice na prostoru između rijeka Dunava i Save. Ni taj pravac nije bez opasnosti - dio pograničnog područja između Hrvatske i Srbije minski je sumnjivo područje.

Ograda čiju moguću gradnju prema Hrvatskoj Mađarska tek najavljuje, već je podignuta na granici sa Srbijom. Visoka je četiri metra i duga ukupno 175 kilometara.

Orban: Ako bude potrebno sagradit ćemo ogradu i na granici s Hrvatskom

Njezina gradnja Budimpeštu je stajala i do 55 milijuna eura. Međutim, imigranti i dalje prolaze.

Mađarska zato razmatra slanje vojnih ophodnji te uporabu bespilotnih letjelica i druge opreme. Procjenjuje se da bi se trošak pojačanog nadzora granice sa Srbijom mogao popeti na čak 230 milijuna eura.

Mađarska ogradama želi zaustaviti navalu imigranata koji pristižu balkanskom rutom - preko Grčke, Makedonije i Srbije. Samo ove godine u Grčku - prvu zemlju na tom pravcu stiglo je više od 235 tisuća ljudi. Zbog ograde između Mađarske i Srbije dio imigranata put u bolji život, a većini je to Njemačka, mogao bi potražiti i preko Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene