Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Govorio sam o profitu banaka'

Friščić: Moja izjava o DORH-u u HNB-u krivo je prenesena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek HSS-a Josip Friščić u Koprivnici je tijekom obilježavanja akcije Kupujmo hrvatsko komentirao je na upit novinara uključivanje predsjednika Nadzornog odbora Podravke Ljube Jurčića u političku utrku.

Ne bih htio biti tumač misli Ljube Jurčića, ali on je na čelo Nadzornog odbora Podravke došao kao saborski zastupnik iz određene političke opcije. Mnoge je tada zbunjivalo što ga je koalicija HDZ-a i HSS-a predložila da zastupa državu u Nadzornom odboru, no i tada smo pokazali da ljudi koji žele i mogu pomoći u pokretanju nekih procesa dobivaju za to priliku. On nije anonimac, iza njega, između ostalog, postoji i ministarsko iskustvo. Moji zadnji razgovori s njim vezani uz Podravku su iznimno pozitivni. Jurčić mi je u više navrata rekao kako je Podravka svojevrsni dragulj koji treba i dalje brusiti te ga se ne smije prepustiti tržištu, jer ono bi nekima s drukčijim pogledima omogućilo iskreirati procese koji bi se tu mogli događati, rekao je Josip friščić.

Na pitanje da prokomentira možebitni ulazak guvernera Hrvatske narodne banke u politiku te da kaže je li se šalio kada je rekao da bi DORH trebao ući u HNB, Friščić je rekao kao mnogi misle da je politički kruh lagan. Čim je gospodin Rohatinski najavio da bi se mogao uključiti u političku utakmicu, počeli su ga pratiti analitičari te istraživati gdje i s kim je bio, gdje živi i tako dalje. Ako se snažnije i dublje uključi u politiku, tada će tek vidjeti da taj posao nije jednostavan, ni lak, kazao je Friščić te dometnuo kako je njegova izjava o ulasku DORH-a u HNB krivo prenesena i razrađivana po medijima te da je tada govorio o profitu kojeg banke stječu na osnovi kredita s deviznom klauzulom u švicarcima.

Rekao sam da ako su banke dobile kreditne potencijale u švicarcima, tada je normalno da su i takvu zaštitu napravile, jer moraju voditi brigu o svom poslovanju. No, ako su za kreditiranje iskoristile domaću štednju ili ako potencijal za kreditiranje, koji su dovele u Hrvatsku, nema u podlozi klauzulu švicaraca, nego euro, onda je sigurno da su samo preračunavanjem tečaja, u odnosu na trenutak isplate kredita, banke stvorile ekstra profit na koji nemaju pravo. Ako je tomu tako, a ne mogu sa sigurnošću tvrditi da jest, onda je jasno tko je zadužen da to snimi, odnosno donese rješenje da ta sredstva posluže za neke druge namjene.

Friščić i predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković obišli su prodajna mjesta akcije Kupujmo hrvatsko. (HIna)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Bio je neumoran'' Ljubo Jurčić oprostio se od prijatelja Milana Bandića, otkrio je i koji je nadimak zaradio u gimnaziji Željko Rohatinski (Foto: Pixell) izrazio sućut Andrej Plenković: "Željko Rohatinski ostavio je trag u razvoju hrvatskog gospodarstva"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene