Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Liste čekanja

'Mnogi građani iz cijele Hrvatske žele upravo doći na KBC Rebro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je ministar zdravlja Rajko Ostojić danas obilazio novoobnovljene klinike - za neurologiju i psihijatriju u KBC-u Rebro, osvrnuo se i na duge liste čekanja.

Prema posljednjim analizama, u nekim je bolnicama stanje još gore i liste dulje nego prije pola godine. Ministar je najavio uvođenje reda - od bolje organizacije bolnica do kažnjavanja pacijenta koji ne dođu na zakazani pregled.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inventura 2012. godine Ostojić nahvalio samog sebe: Napravljeni su značajni pomaci Slika nije dostupna Neispunjeno obećanje Liste čekanja i dalje goleme, u Puli preglede čekaju mjesecima

Ministar Ostojić najavio je oštru borbu s listama čekanja. No, stanje je u nekim bolnicama kaotično. Primjera je mnogo. "Ako 80-godišnjak za očnu mrenu treba čekati 682 dana. Fizikalna terapija u jednoj specijalnoj ustanovi 40-ak kilometara od Omiša. Bol je nastala u ožujku ove godine, a naručena je sljedeću godinu", kaže Marijo Drlje, iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Za ministra, liste čekanja su dvosmjerna cesta. Svaki treći pacijent ne dođe na zakazan pregled, a ima i liječnika koji u posljednji tren ne dođu na posao. "Pacijenti koji se ne odazovu na pregled na neki način bit će upozoreni. I mi, zdravstveni profesionalci također moramo voditi računa da ako mi ne možemo doći na posao, a to je odgovornost šefova klinika, da netko drugi mora odraditi njihov posao", ističe ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Prema posljednjim analizama, liste čekanja negdje su se smanjile, a negdje opet povećale. Tako se čekanje za CT u Općoj Bolnici Zadar popelo s 85 na 143 dana. U Varaždinu s 46 na 64 dana. S druge strane, u KBC- u Zagreb čekanje se smanjilo s 35 na 31 dan, u Klinici Fran Mihaljević s 14 na 7 dana, a u Gospiću s 11 na 6 dana. U KBC-u Rebro kažu, stanje se itekako popravilo. No, svjesni su da će čekanja i dalje biti.

"Mnogi građani iz cijele Hrvatske žele upravo doći na KBC, a nerijetko žele da ih baš neki vrhunski stručnjak pogleda. I naravno, ti vrhunski stručnjaci imaju svoje radno vrijeme", kaže Željko Reiner, ravnatelj KBC-a Rebro. No, zbog dobre liječničke usluge, pacijenti kažu kako lakše dočekaju zakazani pregled. Ipak, nadaju se da će ministrove najave ubrzo zaživjeti i konačno stati na kraj dugim čekanjima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene