Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica u Baranji

CRVENO ZLATO Na tržištu već sada doseže vrtoglave cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berba kreće za desetak dana, dva tjedna ranije nego inače. Nestašicu crvenog zlata mogu ublažiti samo obilnije kiše.

Bez nje nema ribljeg paprikaša, kobasica ni kulena. Mljevena paprika najvažniji je začin tradicionalnih slavonskih i baranjskih delicija.  No, zbog suše ova bi godina mogla biti u znaku nestašice tog crvenog zlata, koje na tržištu već doseže vrtoglave cijene, a sada bi mogle biti još i veće. Najteže je u Baranji, gdje od mljevene paprike žive mnoga seoska domaćinstva.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Slika nije dostupna Elementarna nepogoda Štete od suše premašit će milijardu kuna: "Nitko ne može očekivati da će država pokrivati troškove"

Elza zbraja gubitke. Sušno ljeto opustošilo joj je začinsku papriku. Visoke temperature i nedostatak kiše, devastirale su urod.

'Trune, mala je, sitna, presitna je za ovo vrijeme, stabljike su male, jednostavno se ne razvija', rekla je Elza Bočkai iz mjesta Vardarac.

Crveni alarm: Pogodit će nas mega-suše koje će trajati desetljećima

Šteta se nastoji ublažiti zagrtanjem, prskanjem i navodnjavanjem. U Baranji cijela sela žive od začinske paprike. Ljuta ili slatka sve što proizvedu prodaju i izvoze.

'Od Austrije pa čak i do Amerike i širom Hrvatske, znači, od Pule do Dubrovnika, svuda je išla naša paprika', kazao je Boro Stojanović iz Luga.

Nazivaju je crvenim zlatom, jer se cijena kilograma mljevene začinske paprike kreće između 120 i 150 kuna. Zbog prepolovljenih količina, ove će sezone biti još skuplja.

Bez začinske paprike nema ni kulena. Petar na godinu treba između 250 i 300 kilograma začinske paprike, pa je uzgaja sam. No, zbog suše ga čeka skuplja proizvodnja.

'Nije sada svejedno da li ću ja nešto platit 1 kunu ili 2 kune, o tom po tom, ali, ja ako meni treba ta paprika, ja je moram dokupit i platit', rekao je Petar Dobrovac.

Berba paprike krenut će za desetak dana, dva tjedna ranije nego inače. Nestašicu crvenog zlata mogu ublažiti samo obilnije kiše.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene