Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće antikorupcijskom vijeću

Mlakar: Ministarstvo nema ovlasti skinuti nekog s biračkog popisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije jednoglasno je danas prihvatilo Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera iz područja odgovornosti Ministarstva uprave za prošlu godinu, a u raspravi je iskazana potreba što kvalitetnijeg nadzora financiranja političkih stranaka i predizbornih kampanja.

Načelnica Sektora za politički sustav i ljudska prava Vesna Šikić-Odak izvjestila je, govoreći o provedbi antikorupcijskih mjera u Ministarstvu uprave, da je do sada imenovano 296 povjerenika za etiku, kao i da je u sklopu Odjela za etiku otvoren telefon za pritužbe građana. Do sada je, navela je, primljeno 77 pritužbi koje su potom odmah upućene nadležnim tijelima na rješavanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Predsjednik Vijeća Željko Jovanović naglasio je kako je pitanje nadzora financiranja političkih stranaka i kampanja važno i u kontekstu zatvaranja Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU. Potrebna nam je kvalitetnija kontrola finaciranja političkih stranaka koja će, kako je rekao, spriječiti da se kutije pune novca u crnim BMW-a voze iz državnih poduzeća u bilo koju stranku, te spriječiti da zbog sukoba interesa nemamo povjerenja u ljude koji sjede u državnim tvrtkama.

Europska komisija (EK) predlaže da se za to osnuje neovisno tijelo, a vanjski član Vijeća Željko Horvatić pita kako će se to osigurati, ako to tijelo bira Sabor. Neovisnost je, kaže Horvatić, relativni pojam koji se ne veže samo uz vladajuću ili oporbenu stranku, naročito onda kad se smatra da je jedna od tih stranaka kriminalno udruženje.

Potpredsjednica Vijeća Ana Lovrin (HDZ) smatra da bi za taj nadzor trebalo zadužiti Državni ured za reviziju koji, drži, može ispuniti kriterije i mjerila neovisnog nadzora financiranja političkih stranaka. Ministar uprave Davorin Mlakar izvjestio je da Vlada o tome još nije zauzela stav, te također ustvrdio da to pitanje može rješavati Državni ured za reviziju, a dijelom, u djelokrugu svoga rada, i Ministarstvo financija.

Moje je mišljenje da nema nikakvog razloga za formiranje posebnog tijela, rekao je Mlakar objašnjavajući da bi za to trebalo zaposliti nove educirane ljude, njih 20 do 50, a koje je, kaže, teško naći. Vanjskog člana Vijeća Stjepana Kolarića, kao i Jovanovića, zanimalo je objašnjenje ministra zašto nema točnog popisa birača, a istovremeno se, kako je rekao Kolarić, u vrlo kratkom roku uspjelo prekontrolirati potpise za referendum o ZOR-u. 'Bez obzira kada bili izbori bitno je vjerovati u popise birača', dodao je Jovanović.

Ministar Mlakar odgovorio je da se popisi birača rade na temelju popisa koje resorno ministarstvo dobiva od drugih državnih tijela, primjerice MUP-a, te dodao da potpune kontrole neće biti sve dok se ne uredi pitanje stvarnog prebivališta svakog birača. 'Ja, odnosno bilo tko, nemam ovlasti da nekog skinem s popisa birača. Ministarstvo uprave nema ovlasti skinuti s popisa birača, mada može utvrditi dolaze li s drugih adresa, organizirano ili ne', rekao je Mlakar naglasivši da statistička pogreška u popisu birača iznosi između 0,03 i 0,05 posto što je, kako je rekao, statistički zanemariva pogreška.

U sklopu pregovora o Poglavlju 23, EK predlaže i osnivanje posebnog tijela koje bi se bavilo žalbama vezanima uz pravo na pristup informacijama, a ministar Mlakar smatra kako ni tu nije potrebno osnivanje posebnog tijela već kaže da bi se time trebala baviti postojeća Agencija za zaštitu osobnih podataka. Jovanović je pritom Vijeće izvjestio o odluci Upravnog suda koji je odlučio u korist nevladine udruge GONG. GONG je, naime, od ministarstva tražio presliku ugovora između bivšeg Središnjeg državnog ureda za upravu i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS) za poslove redovnog održavanja postojećeg informacijskog sustava državnih matica i popisa birača.

Kako mu ministarstvo nije dostavilo ugovor, GONG se obratio Upravnom sudu. Mlakar je kazao kako su u ministarstvu smatrali da je dio tog ugovora poslovna tajna te su ga stoga odbili dati na uvid. 'Upravni sud je odlučio drugačije i naravno da ćemo mi GONG-u dostaviti podatke', dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene