Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruge zgrožene!

Glavaš predstavlja Slavonsku sokolsku gardu, izazvao podijeljene reakcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš osnovao je Slavonsku sokolsku gardu. Snimka uvježbavanja postrojavanja mladića u crnom odmah je izazvala podijeljene reakcije.

Dok HDSSB poručuje kako je riječ o sportsko-rekreativnom klubu, udruga Documenta osudila je uvježbavanja postrojavanja mladića u crnom i poručila kako je neprihvatljivo osnivanje stranačke vojske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javnim glasovanjem Branimir Glavaš izabran za predsjednika HDSSB-a Slika nije dostupna Novi rat unutar stranke Vulin podnio ostavku na mjesto predsjednika HDSSB-a: "Iza napada na vrh stranke stoji Glavaš"

U crnim kombinezonima. I s beretkama na glavi - prizor je koji se vidi na snimci uvježbavanja postrojavanja 30-tak mladića koji nose hrvatski barjak.

Na uniformama im piše - Slavonska sokolska garda. Vježbaju u osječkoj školskoj sportskoj dvorani. A sve se odvija pod budnim okom Branimira Glavaša.

GLAVAŠ NASTAVLJA PROVOCIRATI Objavio novu fotografiju vina

U HDSSB-u poručuju to je nastup za sutrašnji Sabor, a riječ je o klubu koji se bavi sportom, rekreacijom i humanitarnim radom. 'Ne radi se ni o kakvoj vojsci, ne daj Bože paravojsci i spominju se crne uniforme. To je svečana boja. Bilo je prijedloga da budu i u ružičastim odorama, ali većina je bila za crnu', rekao je Dragan Vulin iz HDSSB-a.

Simbole na zastavama i odorama detaljno je pregledala i policija, ali nije utvrdila elemente prekršaja ili kaznenog djela. Isto je provjeravalo i Ministarstvo uprave.

'Ministarstvo uprave ovlašteno je ovjeravati usklađenost statuta političkih stranaka sa Zakonom o političkim strankama. Navedeni Zakon ne sadrži odredbe vezane uz postavljena pitanja o osnivanju ili postrojavanju počasne garde pa na ista ne možemo niti odgovoriti. Dodatno ukazujemo da važeći statut HDSSB-a ne sadrži odredbe o počasnoj gardi', priopćilo je ministarstvo uprave.

Snimka postrojavanja uznemirila je udrugu Documenta koja upozorava da je sličan scenarij bio '91.

'Ustanovljenje stranačke vojske je neprihvatljivo, posebno kad vidimo da to čini Branimir Glavaš. On je nepravomoćno osuđen zbog ratnog zločina nad civilima u Osijeku. I već je 1991. vodio jednu zaštitnu četu koja je isto bila paravojna - Branimirovu osječku bojnu', rekla je Vesna Teršelić, Documenta - cenar za suočavanje s prošlošću.

Službeno osnivanje novog Kluba je u četvrtak na Saboru HDSSB-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene