Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Hrvatske

'Mladić će živ izaći iz zatvora, a moji neće iz zemlje nikad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud optužnicu protiv Mladića podignuo je 1995. godine. Među zločinima koji mu se stavljaju na teret, u 15 točaka, su i sudjelovanje u genocidu, zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.

'Uopće nije optužen za Zadar, za Škabrnju i tako dalje, što je krajnje žalosno i mislim i licemjreno', ističe Marko Miljanić, bivši ratni zapovjednik samostalnog bataljuna Škabrnja. Zloglasno ime Mladić je stekao i u Hrvatskoj. U vrijeme njegovog zapovijedanja Kninskim korpusom, u Škabrnji su počinjeni stravični zločini, koji su duboko urezani u sjećanja ljudi. 'On će živ izaći iz zatvora, a moji neće iz zemlje nikad', kaže Eva Šegarić iz Škabrnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doživotna kazna Ratni zapovjednik obrane Škabrnje: "Presuda Mladiću samo izaziva žalost..." Slika nije dostupna Svjedočenje bivšeg predsjednika NO-a Turek o Imunološkom: Sladoljev je bio instrumentaliziran i izmišljao je nepravilnosti

Jedan od najstrašnijih zločina bila je i Srebrenica, koja je u 10 dana postala sinonim za genocid. Mnogo srebreničkih majki umrlo je čekajući njegovo uhićenje. 'To je jedan monstrum, zlikovac, koji konačno treba biti u Haagu i odgovarati za svoja djela', poručuje Sabaheta Fejzić iz Udruge Srebreničke majke.

Hladnokrvni egzekutor

Tonski zapis bombardiranja civilnih ciljeva otkriva stravičnu hladnokrvnu crtu Ratka Mladića. 'Samo u živo meso, ništa nemoj, samo u živo meso! Obilazite ta njihova brda, oni nemaju oružja, sa ubitačnim oružjem, oni samo imaju poneku 'zolju', imaju puške, one obične, i to je sve, tristo metara od brda, zaobiđi, presjeci komunikaciju, nema navodno ni vode, ni struje, ni hrane, ni ništa, samo bijeg', izvikivao je tada naredbe Mladić svojim zapovjednicima.

I dok Mladića sada čeka suđenje u Haagu, javnost je zaintrigirala najava proširenja optužnice. 'Njegovo uhićenje važno je prije svega za žrtve. Posljednjih 17 godina čekaju da se to dogodi. Uhićenje je stiglo kasno, ali nadam se, ne prekasno. Važno je i za sud jer je on jedan od preostala dva bjegunca', rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Bajić kontaktirao haško tužiteljstvo

Jedan od najvećih zločinaca na ovim prostorima osuđen je u Šibeniku na 20 godina zatvora. Državno je odvjetništvo protiv Mladića podiglo nekoliko optužnica. Za rušenje brane i Hidroelektrane Peruča, napad na Zadar i okolicu i granatiranje Požege. 'Mi ćemo ponovno kontaktirati haško tužiteljstvo, na određeni način to smo već učinili, oko optužnice koja egzistira u Haagu i vezano za zločine u Hrvatskoj', poručio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Haag svu dokumentaciju ima već godinama. Pitanje je samo hoće li se proširenje odnositi na Hrvatsku. Mjesto gdje je Mladićev krvavi put i počeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene