Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što sve dožive mladi na internetu

ZLOČIN NA INTERNETU Zlostavljača nije teško otkriti, ali je potrebno djelovati što brže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriti počinitelja kaznenog djela zlostavljanja preko interneta nije teško, ali potrebno je djelovati što brže, rekao je Ivo Jakić, glavni policijski inspektor za prevenciju iz Ravnateljstva policije.

Koliko vremena provode na internetu i kako se mladi služe novim tehnologijama, otkriveno je u velikom istraživanju kojeg su krajem prošle godine, provele profesorice s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Istraživanje je obuhvatilo oko 7.000 sudionika iz osnovnih iz srednjih škola u 22 hrvatska grada.

Pročitajte i ovo Mladi i izbori - 4 Superizborna godina Europski izbori su pred vratima: Mlade zanimaju ova pitanja, a otkrili su i zašto (ne) izlaze na izbore Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi

Trenutačno su obrađeni podaci o ukupno 2.250 sudionika u dobi od 11 do 19 godina. Rezultati na ovom uzorku ukazuju da učenici u svom domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu, a više od 67% sudionika navodi kako im je internet stalno dostupan. Na internet se najviše spajaju preko mobitela te 'na mreži' provode oko dva sata dnevno, što znači da iako im je internet stalno dostupan iako nisu stalno 'na njemu'.

Rezultati istraživanja

U okviru istraživanja učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako 12% učenika navodi da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52% navodi da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu. 10% ispitanika navodi da u takvim situacijama ne traži pomoć, 20% za pomoć se obraća roditeljima, 34% prijateljima, 10% dečku ili djevojci, dok tek 2% pomoć traži od djelatnika škole.

Iz ovih je rezultata vidljivo da djeca najviše vjeruju svojim vršnjacima. Stoga je i pokrenut projekt web detektiva u kojima se određen broj učenika u školama obučava prepoznati nasilje na internetu i kako pružiti potrebnu pomoć svom vršnjaku. 'Otkriti počinitelja takvog kaznenog djela nije teško ukoliko se pravovremeno prijavi policiji', naglašava Ivo Jukić iz Ravnateljstva policije. Dodaje kako je važno što prije, nakon što se ustvrdi neprimjereno ponašanje prema djetetu na internetu, to prijaviti policiji.

Učenici probleme rješavaju sami ili traže pomoć

Ivana Duvnjak, asistentica na Odsjeku koji je radio istraživanje i koja je danas predstavila preliminarne rezultate kaže kako dosadašnji rezultati pokazuju da nema epidemije nasilja na internetu, a kada se ono i dogodi učenici u pravilu kažu da ga mogu ili riješiti sami ili se obratiti za pomoć.

'Svijet postaje sve više digitaliziran, tehnologija je dostupna velikom dijelu populacije i procjene su da će 2019. na svijetu biti 2,5 milijarde pametnih telefona, tableta 2u1 uređaja s kojih je lako doći do raznovrsnih sadržaja. Stoga smatramo da je edukacija mladih esencijalna kako za razvoj pojedinca tako i za razvooj društva', rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska koji sudjeluje u educiranju učenika u školama i povodom međunardonog dana sigurnijeg interenta.

Na sam međunarodni dan sigurnijeg interneta, koji se obilježava u utorak 9. veljače, održat će se aktivnosti u školama. Organizator projekta Dan sigurnijeg interneta, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uz potporu Europske komisije na taj će dan organizirati predavanja uživo putem Skypea, na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiraja mladih o odgovornijoj upotrebi tehologije. Na predavanjima će sudjelovati 60 škola diljem Hrvatske. Broj škola koje se uključuju u projekt raste iz dana u dan, a organizatori pozivaju škole koje to još nisu učinile da se uključe putem ovog linka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene