Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNESCO-v projekt

Mladi iz 17 zemalja razmjenjivali znanja o svojoj povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upoznati mlade s poviješću cijele regije - cilj je projekta pod okriljem UNESCO-a. Glavna ravnateljica te UN-ove organizacije Irina Bokova u Poreču je otvorila prvi forum mladih Jugoistočne Europe.

Uz predstavnike Hrvatske, stigli su iz još 17 zemalja. Žele biti generacija u kojoj će mladi imati više razumijevanja jedni za druge. Učenici iz različitih dijelova svijeta u Poreč su stigli s istim ciljem - upoznati međusobnu povijest. 'Ovo nam je prilika jer malo ljudi razmišlja o svojoj povijesti i cijeni svoje okruženje i ono što su postigli njihovi preci', rekla je Stephanie iz Cipra.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Slika nije dostupna Kulturna baština VIDEO: Što je sve UNESCO zaštitio?

'Želim što više naučiti, sve je interesantno', rekao je Ahmad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Unescov Forum mladih upravo je zato oformljen. Svaki od njih imao je zadatak projektom predstaviti svoju kulturnu baštinu. Međusobno razumijevanje različitih kultura na taj način pruža im nove vidike.

'Ovo je odlična prilika da se upoznaju. Također, vjerujemo da mladi moraju biti uključeni u zaštitu kulturne baštine i znanje o drugim kulturama koriste u dijalogu i boljem međusobnom shvaćanju', rekla je Irina Bokova, glavna ravnateljica UNESCO-a. U sklopu Foruma, mladi su predvođeni ravnateljicom Bokovom posjetili i Eufrazijevu baziliku koja je pod Unescovom zaštitom od 1997.

Prenošenje znanja mnogo znači i za Hrvatsku

'Drago mi je da mogu odmah vidjeti dio ove kulture i sigurna sam da je ovo samo početak nečeg puno većeg', rekla je Bokova. Sljedeći susret zakazan je za rujan u Beogradu. Do tada će s učenicima raditi njihovi mentori. Prenošenje znanja, osim učenicima diljem svijeta, puno znači i našoj zemlji.

'To postaje jedan kulturni zaštitni znak Republike Hrvatske na pragu ulaska u EU i postaje jedna dodatna ponuda turistima koji dolaze posjetiti Poreč, Istru, Hrvatsku', rekao je ministar kulture Jasen Mesić. Potpora Unesca samo je znak da dosadašnji ulog u kulturu nije bio uzaludan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene