445965
445965
445965
445965
445965

NAŠI MLADI GENIJALCI POTPUNO IZDOMINIRALI Država im nije dala ni kune

  • , 09.08.2016., 11:20
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska pamet ponovno osvaja svijet. Mladi kemičari vratili su se s Međunarodne olimpijade gdje su u konkurenciji 73 zemlje osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.

 
 
 
 
Kemičari briljirali na Olimpijadi (Video: Dnevnik Nove TV)
Kemičari briljirali na Olimpijadi (Video: Dnevnik Nove TV)

Njihov uspjeh tim je veći, ako se uzme u obzir da ih država financijski uopće nije poduprijela. Oni su naša Bolja Hrvatska.

Nisu razbili aparaturu, ali zato jesu konkurenciju. Mladi hrvatski kemičari s Međunarodne olimpijade vratili su se okićeni jednim srebrom i dvama broncama.

'Osjećaj je odličan jer to priznanje da smo u vrhu svijeta daje nam zadovoljstvo i priznanje našem radu', rekao je Zvonimir Mlinarić.

'Spremam se za kemijsku olimpijadu otkad sam završio sedmi razred. konkurencija je bila jaka, ovo je najzahtjevnije svjetsko natjecanje', kazao je Ilija Srpak.

Ovim uspjehom Hrvatska se svrstala u rang svjetskih kemijskih velesila kao što je primjerice Kina. 'Razina poznavanja kemije koja se tamo kod njih traži je po mojoj procjeni na razini druge ili treće godine studija kemije na PMF-u', kaže njihov mentor Tomislav Portada.

'Tu treba unutar pet sati napraviti jako puno toga i tu se baš i spretnost rukovanja ocjenjuje. Oni su jako inteligentni, drugo jako su marljiv, svi do jednoga', kazao je mentor Tomislav Cvitaš.

A da bi ostvarili ovakav rezultat, Zvonimir, Ilija i još dvoje njihovih kolega nisu ni pomišljali na odmor nakon završetka nastave. 'Nakon mature smo imali tri tjedna eksperimentalne pripreme, dva tjedna tu u Zagrebu i jedan u Rijeci. Trebalo je malo požrtvovnosti, bilo je malo dosadno i naporno, ali eto, isplatilo se', rekao je Mlinarić.

Nažalost, u srednjoj školi na nastavi kemije pokuse gotovo da ni ne rade. 'Smatramo da bi to trebalo popraviti jer na većini tih svjetskih natjecanja na fakultetima dobar dio znanja odlazi na praktični dio i potrebno je to vježbati', dodaje Mlinarić.

Njihove medalje imaju i onu drugu stranu. Za pripreme za natjecanje država im nije dala niti kune. I tako, prepušteni sami sebi, dobroj volji svojih mentora i pokojeg sponzora, oni medalje i daje osvajaju za Hrvatsku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se