Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo selo za velika djela

Mještani pobijedili birokraciju i skupili novac za kuću siromašnih susjeda

Velika djela malenog sela (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Velika djela malenog sela (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Velika djela malenog sela (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Velika djela malenog sela (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Velika djela malenog sela (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Mještani sela Vođinci kod Vinkovaca svojom su humanošću pobijedili još jednu prepreku - stroge zakone i složenu birokraciju.

Novac koji su prošle godine prikupili za spas obitelji pred ovrhom, a koji je ostao zarobljen nakon što je banka otpisala dug, ipak odlazi u prave ruke. Zahvaljujući upornosti svojih susjeda, još jedna obitelj dobit će novi dom.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Selo bez korone - 4 KORONA FREE Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je tri sela u Hrvatskoj u koja još nije ušla korona. Doznajte koja je njihova tajna, ali i kakvu cijenu plaćaju

Betonski temelji postavljeni su za novi početak, a obitelj Klaparić iz Vođinaca dobit će novi dom. "Imat ćemo 3 sobe, dnevni boravak i kupatilo, dečki će imati svoju sobu što su priželjkivali", kaže presretna majka Anica Klaparić.

S dvoje maloljetne djece, ocem i suprugom invalidom koji radi za minimalac, Anica je živjela u dvorišnoj sobi, bez sanitarnog čvora, vode i s opasnim instalacijama.

Humanitarna akcija sumještana

Građevinske radnike dovela je humanitarna akcija njihovih sumještana. "Presretna sam, šta da kažem drugo nego, srce je puno", kaže Anica.

Tristotinjak tisuća kuna najprije je prikupljeno za pomoć obitelji Iličić, koja se, nakon bolesti, a potom i smrti supruga i oca, suočila s ovrhom zbog stambenog kredita. Banka je u međuvremenu otpisala dug, obitelji je pripao manji dio novca, a organizator se našao pred zidom jer se ostatak, bez nove i istovjetne akcije, nije mogao preusmjeriti.

"Zakonske regulative su takve kakve jesu, ipak smo nakon par mjeseci promišljanja i traženja i pritisaka i svega ostalog uspjeli ovaj novac koji se dogodio kao višak preusmjeriti", kaže Antun Trbuk iz Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+.

"Jedna akcija, dvije obitelji. Bitno da se nekome pomoglo", ističe Antonija Iličić iz Vođinaca.

Maleno selo tako je napravilo velika djela.

"Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata je pomogla stvarno srcem svim", kaže susjed Tomislav Ćuk.

"Cijelo selo je uspjelo nekako, netko s nekim prilozima pomoći, na bilo koji način", ističe Martin Koridć, načelnik općine Vođinci (HKS).

Nedostaje još stotinjak tisuća kuna

Prva obitelj riješila je dugove, obnovila krov i izgradila dječju sobu. Da i druga bude stambeno zbrinuta, nedostaje još stotinjak tisuća kuna.

"Više treba možda u građevinskom materijalu, bilo koje vrste, znači, od opreme, sanitarija i svega ostalog", kaže Trbuk.

Lokalne tvrtke već su se odazvale i donirale beton, blokove i crijep. Novi život, još jednim susjedima u potrebi, mještani žele pokloniti do Božića.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene