Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepušteni sami sebi

Mještani Komletinaca već 28 godina piju otrovnu vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da su 28 godina pili zatrovanu vodu doznali su posve slučajno. Dok bijesni mještani Komletinaca sada dižu kaznene prijave protiv odgovornih, oni se međusobno optužuju.

Na pitanje je li on ili jesu li mještani znali da je voda zagađena gradonačelnik Otoka Josip Šarić rekao je kako građani Komletinaca to nisu znali, a on i njegovi suradnici saznali tek 27. Veljače.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Kao i mještani Komletinaca, i vinkovački vodovod tvdi kako je Šaric cijelo vrijeme o svemu bio obaviješten. "Od prvog danas su znali da je takva voda. Čiji je interes bio da se takva voda pusti?" rekla je stanovnica Komletinaca Božana Lučić.

Igrom slučaja doznalo se da zagađenu vodu piju punih 28 godina. Količina amonija, željeza i arsena u vodi gotovo je 14 puta veće od dozvoljene.

U slučaju komletinačkog vodovoda, voda je sve samo ne izvor života i zdravlja. Problemi traju dugo, ali nitko nikada nije ni pomislio da su tolikih razmjera. "Mi godinama osjetimo da voda ne valja, da voda smrdi, da dobiva jako ružne neugodne mirise" izjavila je za ekipu 'Provjerenog' Natalija Šutalo, stanovnica Komletinaca.

Prije 4 godine sumnje u kvalitetu vode postaju ozbiljnije, kada Mirko Matijašević, slučajno nailazi na rezultate analize vode. "Od 12 uzorkovanja voda je bila 12 puta nesukladna" rekao je Matijašević.

O tome je počeo pisati na svom blogu, ali i tada se o zagađenosti vode samo glasno šaputalo. Sve dok ravnateljica osnovne škole, zbog zabrinutosti za djecu, nije odlučila riješiti dilemu. U vodi ima 147 mikrograma arsena po litri vode, dozvoljene vrijednosti Europske unije su 10, dakle 14 puta više, ističe ravnateljica OŠ "Vladimir Nazor" Katica Novoselac.

Od 1200 mještana Komletinaca 846 ih je potpisalo zajedničko pismo vinkovačkom vodoopskrbnom poduzeću u kojem su tražili konkretne odgovore. Par dana poslije su dobili obavijest u kojoj je pisalo da voda nije dobra od 1989. Mještani obavijest ne priznaju jer nije sadržavala potpis i pečat odgovorne osobe. Vinkovačko vodoopskrbno poduzeće se ubrzo obratilo medijima te su mještani tim putem saznali da voda nije pitka.

Mirko Matijašević je je jedan od mještana koji se vodom za piće snabdijeva se na pumpi u 20 kilometara udaljenima Apševcima. Tvrdi kako je njegovom strpljenju odavno odzvnoilo jer 30 godina plaća vodu koja nije pitka.

Oni koji si kupovinu ne mogu priuštiti, vodom se snabdijevaju iz cisterni koje su dopremljene u mjesto. Ipak, račune za vodu i dalje uredno plaćaju.

U vinkovačkom vodovodu o ovoj tematici nisu htjeli govoriti. Ekipa 'Provjerenog' ih je potražila na radnom mjestu, gdje su im zaposlenici na porti rekli kako direktor nije ni dolazio, te kako je direktorova zamjenica otišla prije 10 minuta.

Mještani su od ponedjeljka prespojeni na otočko vodocrpilište. Ali vodu iz slavine neće piti dok ne budu "znali da ta voda zadovoljava one standarde koji su predviđeni" rekao je Matijašević.

Za spajanje na regionalni vodovod pričekat će još godinu dana. A kakve je kvaltitete voda koju trenutno piju? Ekipa 'Provjerenog' uzela je uzorak od litre i pol i odnijela ga na analizu u zagrebački zavod za javno zdravstvo. Rezultati su pokazali koncentraciju arsena od 57 mikrograma po litri.

Ovo prekoračenje, međutim, ne smatra se značajnim. Odlukom ministarstva zdravstva, na području Slavonije upravo zbog prisustva arsena u tlu, maksimalna dozvoljena količina je 50 mikrograma litri. "Manje otrovno pijemo, ali je i dalje otrovno“ komentirao je analizu Matijašević.

Postavlja se pitanje o utjecaju spomenutih količina arsena na ljudsko zdravlje. Postojeće studije daju odgovor samo na količine iznad 200 mikrograma po litri.

Unatoč tome, stanovnici strahuju za svoje zdravlje. Ono što traže jest da im se ostvari ustavno pravo na pitku vodu, ali i da se kazne odgovorni koji su zataškavali da 28 godina piju zagađenu vodu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene