Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bio je odličan prema svima'

Mještani Baške Vode ne vjeruju da je njihov župnik prodao zemlju i pobjegao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Baške Vode iznenađeni su pričom da je njihov bivši župnik prodao crkvenu zemlju u Baškom Polju i nestao s milijun eura.

Detalje je u javnost donijela Slobodna Dalmacija. O njemu govore samo najbolje i nisu sigurni je li priča istinita. 'Ma to je malo previše, ne vjerujem u to', rekao je Branko Vukas iz Baške Vode. 'Bio je super župnik, prema nama je bio odličan svima', rekla je Ines iz Baške Vode.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Od Crkve još nema službenih izjava, a policija će zbog medijskih napisa provesti izvide kako bi se utvrdilo o čemu je riječ.

>> Župnik iz Baške vode prodao crkveno zemljište i pobjegao s novcem!

'Nismo zaprimili kaznenu prijavu niti bilo kakvu obavijest o protupravnom ponašanju određene osobe, ovdje je najprije potrebno provjeriti što se dogodilo i zatim će policija poduzeti sve one radnje za koje bude nadležna', rekla je Ana Čepić iz PU splitsko-dalmatinske.

'Puno nelogičnosti tu ima. Kako on može prodavati nečiju tuđu zemlju? Za tu zemlju mora imati papire, mora imati neke dokumente, da bi se ta zemlja prodala. Ako se to i dogodilo onda mislim da su neke dublje stvari vezane za to', rekao je Slavko Milinković, stanovnik Baške Vode.

I stručnjaci za kanonsko pravo kažu da svećenik ne može tek tako otuđiti crkvenu imovinu. 'Župnik prije nego što preuzme službu dobije posebni dekret gdje stoji da je zabranjeno otuđenje nepokretne imovine bilo koje vrste, a pokretne imovine do vrijednosti 25 tisuća kuna u našoj nadbiskupiji u nekim biskupijama je trideset, nekima možda malo više ali nigdje ne prelazi suma od 40 tisuća kuna', rekao je Mato Mićan, s katedre kanonskog prava, KBF Đakovo.

Probleme će stoga imati onaj tko je dao novac za to zemljište. Ako je dao. 'Taj koji je kupio to zemljište neće moći upisati to zemljište kao vlasnik', rekao je Mićan. Što se točno dogodilo sa zemljištem, novcem i župnikom, moraju tek doznati i crkva i policija.

Nakon što se pročulo za slučaj iz Baške Vode, javljaju se iz ranijih župa fra Šime. U Promini tvrde da su imali problema s njim. Mještani kažu da nije platio radove na groblju iako je nove grobnice prodao i za njih dobio novac.

'Ostao je meni dužan 17.000 kuna. Kontaktirao sam ga sto puta, pričao s njim i pitao, zvao. Govorio je da će plaćati sutra, prekosutra... Kad god sam došao do njega nije bilo ništa', rekao je Željko Bakmaz iz Oklaja. Priča se da je i novac od ostalih donacija znao zadržati za sebe. Fra Šimi nema traga ni u rodnim Lišanima Ostrovičkim. Njegov otac nije htio dati izjavu, samo je rekao kako ga je posljednji put vidio prije dva tjedna.

Franjevci nisu htjeli kometirati slučaj

Od nadbiskupije nismo mogli dobiti izjavu, uputili su nas na Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja u Splitu. No iz franjevačkog provincijala odgovora nema, nitko se od odgovornih ne javlja na telefon. Navodno je fra Šime napustio franjevački red.

Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Čubelić u telefonskom je razgovoru rekao kako nisu vidjeli ugovor i ne znaju je li zemlja prodana, no ako i jest ugovor nije valjan jer nadbiskupija nije dala svoje odobrenje. Stoga tvrdi, ako je zemljište tako prodano, novi vlasnik se neće moću uknjižiti. Pokušali smo kontaktirati tvrtku koja je navodno kupila zemljište, no ni oni ne odgovaraju na pozive. Tako da je uistinu teško utvrditi što se točno dogodilo.

Fra Šime je navodno prodao oko 40 tisuća četvornih metara zemljišta u Baškom Polju. Atraktivna lokacija uz more, ali zemljište nije građevinsko. Za njega je navodno dobio oko milijun eura i s novcem nestao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene